KADROVIRANJE

'OVO JE POPUT SAMOUBOJSTVA IZZASJEDE' Kako je vlast odlučila imenovati nove direktore državnih firmi

 EPH

Samoubojstvo iz zasjede karikirani je opis načina na koji bi headhunting agencije trebale sudjelovati u procesu kadroviranja predsjednika i članova uprava nekoliko državnih poduzeća, a čiji je autor, u neslužbenom razgovoru, jedan od predstavnika aktualne vlasti.

Naime, u onim poduzećima za koja će novi upravljački kadar selektirati headhunting agencije, trenutačni predsjednici uprava bit će zaduženi da uime kompanije odaberu agenciju i plate njezine usluge kako bi im ona pronašla zamjenike, neslužbeno nam je pojasnio izvor blizak donositeljima odluka u vlasti. Uz to, kako bi se procesu ubrzao, cijena usluge headhunting agencije ne bi smjela iznositi više od 200 tisuća kuna po poduzeću jer je to granica za obavljanje male nabave tj. omogućuje angažiranje headhunting agencije bez javnog natječaja, odnosno aktualne uprave kadrovike budućih uprava mogu birati direktnom pogodbom. Headhunting agencije potom bi trebale predložiti kandidate, a odluku o tome koga će zaposliti donosio bi resorni ministar kao predstavnik vlasnika u skupštini.

Nisu izmijenjeni NO-i

U uobičajenim okolnostima agenciju bi trebali angažirati nadzorni odbori uime vlasnika, no kako ni njihov sastav nije izmijenjen, a upravama su mandati ili istekli ili uskoro istječu, Vlada Tihomira Oreškovića zapravo se utrkuje s vremenom, ali se i bori sa zakonskom ostavštinom bivše Vlade, koja podrazumijeva uvjeravanje Europske komisije da ni jedno kadroviranje neće biti političko kadroviranje.

Konačnu odluku o tome za koja će poduzeća nove čelne ljude tražiti headhunting agencije Vlada još nije donijela, a predloženo joj je da se takav način kadroviranja primjeni na poduzeća čiji konsolidirani prihod premašuje 750 milijuna kuna. Predložene tvrtke su u političkom resoru Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture iz HDZ-a, i Tomislava Panenića, ministra gospodarstva iz Mosta. Riječ je o tvrtkama Autocesta Rijeka - Zagreb, HŽ Putnički prijevoz, HŽ Cargo, Croatia Airlines, Hrvatska elektroprivreda i Janaf. Ostale bi tvrtke trebale, svaka prema svojem rasporedu, na glavnim skupštinama imenovati članove nadzornih odbora, koji bi za nove uprave trebali raspisati natječaje, što će biti primijenjeno na 40 tvrtki, a među njima je i Hrvatska pošta, koja od prekjučer nema upravu, a datum sazivanja glavne skupštine, koja se tradicionalno održava u lipnju, nije poznat.

Slučaj Dejana Fička

Podravka je, pak, jučer na burzi objavila kako se Glavna skupština trebala sastati u svibnju, ali da zbog najava o mogućoj prodaji državnog udjela u kompaniji odluka o tome nije donesena, pa se povlače i odluke o pravu na stjecanje dividende. Svaka glavna skupština bilo kojeg poduzeća otvara vrata smjeni menadžmenta.

Posljednji izlet u kadroviranje putem headhunting agencija u javnim poduzećima dogodio se lani, kada je Zagrebački holding, dok je Gradom Zagrebom privremeno kao gradonačelnica upravljala Sandra Švaljek, predsjednika Uprave tražio uz pomoć agencije Pedersen & Pedersen, jedne od poznatijih u tom poslu na hrvatskom tržištu. Na čelo Holdinga izabran je Dejan Fičko, no čim se na gradonačelničko mjesto vratio Milan Bandić, Fičku je ugovor otkazan. Pred agencijama je nekoliko izazova - održati proces kadroviranja tajnim, othrvati se političkom pritisku da predlože kandidate koje bi političari željeli i privoljeti nezavisne profesionalce da se natječu za pozicije u državnim tvrtkama. Izvor iz jedne od agencija u tom je kontekstu komentirao kako bi za državna poduzeća radio i posao naplatio samo ako se kandidat kojeg predlože i zaposli. Dodatna otežavajuća okolnost je i nepoznata poslovna strategija za državna poduzeća.

RIZ već skinut s dnevnog reda

Sjednica Centra za restrukturiranje i razvoj (CERP) koja se trebala održati u četvrtak ujutro odgođena je kako doznajemo za idući ponedjeljak budući da se isprva odabrani termin poklapa sa sjednicom Vlade. Na dnevnom redu CERP-a nalazi se 35 točaka koje treba obraditi, no kako doznajemo na dnevnom redu neće biti odluke o pokretanju postupka prodaje dionica RIZ - Odašiljača. Prvi krug javnog prikupljanja ponuda odgađa se nakon razgovora sa sindikalnim predstavnicima u kompaniji. Očekuje se da će CERP donijeti odluke vezane uz prodaju udjela u nizu drugih poduzeća od turističkih tvrtki do udjela u Hrvatskom telekomu.

HŽ CARGO

članovi uprave 2

prosječna plaća 5974 kn

gubitak 2014. 170,4 mil. kn

CROATIA AIRLINES

članovi uprave 2

prosječna plaća 10.535 kn

dobit 2015. 13,8 mil. kn

JANAF

članovi uprave 3

prosječna plaća 9510 kn

dobit 2015. 203,4 mil.kn

ARZ

članovi uprave 2

prosječna plaća 12.132

dobit 2014. 75,9 mil.kn

HEP

članovi uprave 4

pros. plaća 26.656 kn

dobit 2014. 1,3 mlrd.kn

HŽ PUTNIČKI

članovi uprave 3

prosječna plaća6216 kn

dobit 2014. 2,9 mil.kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:27