MARIJANA RIBIČIĆ LUETIĆ

PODUZETNICA KOJA JE IZAZVALA BUNT GRAĐANA 'U čemu je problem? Želim napraviti difuzni hotel s recepcijom, čime bi svi profitirali'

Kao vlasnica agencije, s hotelom bih povezala mnoge od privatnih iznajmljivača u Varošu, kaže Ribičić Luetić
 Tom Dubravec/EPH

Marijana Ribičić Luetić, vlasnica turističke agencije Globo Travel kojom upravlja njezina tvrtka Expletus, posljednjih je dana u središtu pozornosti zbog namjere da gradi hotel u splitskoj četvrti Varoš. Objekt bi se trebao graditi na zelenoj površini, što je izazvalo otpor među nekim stanarima Varoša, pa prosvjeduju predvođeni vijećnikom toga gradskog kotara. Riječ je o investiciji vrijednoj 750 tisuća eura, a parcela na kojoj se treba graditi hotel površine je 300 četvornih metara i tvrtka Expletus ju je kupila od jedne agencije za nekretnine nakon što se prodavala dulje od godinu dana.

Osam soba i 4 zvjezdice

- Na toj parceli planiram graditi hotel s osam soba, koji će imati četiri zvjezdice i zapošljavat će desetak radnika. Objekt neće nadvisivati okolne kuće i bit će uzak jer je zemljište malo, a izgrađenost neće prijeći 30 posto njegove površine. Hotel neće nadvisivati okolne kuće. Splitu u ovom trenutku, kada se događa velika ekspanzija privatnog smještaja različite kvalitete, nedostaje upravo malih kvalitetnih hotela te hotelskog smještaja općenito. Stoga mi nije jasno zašto imam probleme pri investiranju - kaže direktorica Marijana Ribičić Luetić.

Problem s Gradom Splitom nastao je nakon što je tvrtka Expletus podnijela zahtjev za dobivanje građevinske dozvole početkom listopada. Prvotni je zahtjev, na prijedlog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, vraćen na doradu. Prema riječima Marijane Ribičić Luetić, riječ je o sitnim izmjenama, koje su već gotove. Novi će predmet, usklađen, za nekoliko dana poslati na usvajanje radi dobivanja građevinske dozvole.

Građevinska zona

- Potrošili smo gotovo godinu dana da bismo dobili sve suglasnosti i potvrde, a među njima i suglasnost konzervatora kako bismo mogli zatražili građevinsku dozvolu. Smatram da sada ne bi smjelo biti nikakvih problema jer je čestica na kojoj planiramo graditi hotel oduvijek bila građevinska. Zahvaljujući toj činjenici, napravljene su i kuće u okolici. Građevinska je bila po starom GUP-u, a takva je i po važećem GUP-u. To je potvrdio i nadležni pročelnik. Utvrđeno je, dakle, da je parcela oduvijek u građevinskoj zoni te da nikada nije bila javna površina, posebno ne park ili parkić - tvrdi Marijana Ribičić Luetić. Dodaje da su zainteresirani stanari na susjednim parcelama imali pravo u određenom roku na uvid u dokumente te da nisu podnijeli primjedbe. Prosvjed je uslijedio nakon što im je netko dao na uvid prvotni prijedlog, što ona, ustvari, zamjera gradonačelniku, odnosno nekome iz Grada.

- Nije u redu da se stari projekti objavljuju na društvenim mrežama. To je neozbiljno postupanje gradskih službi. Neozbiljno je da netko to može dobiti, posebno kad se radi o jedinom primjerku koji nije stvaran. Uvid u taj dokument trebaju dobiti samo pravno zainteresirani vlasnici susjednih parcela u određenom roku. Jednako tako, neistina je da se radi o zelenoj površini, jer ova parcela to nikada nije bila - pojašnjava vlasnica Expletusa.

Doista joj nije jasno, ističe, u čemu je interes građana koji su se pobunili protiv gradnje hotela.

Direktna korist

- Grad Split imao bi direktnu korist od komunalne naknade, prihod od parkinga gostiju te od prireza na plaće zaposlenika hotela. Privatni iznajmljivači u Varošu dobili bi uslugu recepcije, što im nedostaje, a splitski turizam dobio bi mali hotel s četiri zvjezdice, dakle, dobio bi kvalitetu. Za gradnju hotela, a ne apartmana, odlučila sam se zato što mogu dobiti povoljniji kredit HBOR-a, s kamatom od tri posto i dvogodišnjim počekom, a planiram da taj hotel u budućnosti bude temelj za difuzni hotel. Kako imam agenciju, uz njega namjeravam poslovno vezati dio kvalitetnijih privatnih iznajmljivača u Varošu. Imat će recepciju, mogućnost pružanja usluge doručka i niz drugih, koje oni sada nemaju. Recepcija bi ubuduće mogla biti i recepcija za apartmane u toj četvrti - pojašnjava Ribičić Luetić.

Split vapi za kvalitetom u turizmu

Tvrtka Expletus posluje sedam godina, a agencija Globo Travel, kojom ona upravlja, ima oko 400 ugovora s privatnim iznajmljivačima. Bavi se posredovanjem u iznajmljivanju smještajnih objekata i prodajom turističkih izleta. U tvrtki je dvoje stalnozaposlenih te još jedna sezonska radnica. Prošle godine Expletus je ostvario promet od 1,8 milijuna kuna.

- Očekujemo značajan rast turista i ove godine. Jednako tako raste i konkurencija.

Otvara se niz novih agencija, a to samo znači da je splitski turizam u uzletu. Nedostatak hotelskih soba je problem s kojim se treba baviti puno ozbiljnije. Dio privatnog smještaja nije baš na zavidnoj razini, a Split ima potrebu za kvalitetom - smatra Marijana Ribičić Luetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:18