OMOGUĆUJE ALLIANZ

SAVJETI HRVATSKIH STRUČNJAKA Evo kako svoj fond za crne dane možete jednostavno povećati u samo tri koraka

Zagreb, 071215.Heinzlova.Na fotografiji: Vlatka Trogrlic, besplatna osobna financijska savjetnica.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX

ZAGREB - Većina građana štedi u banci, a mnogi jednostavno drže ušteđevinu na tekućem računu ili u čarapi. Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, hrvatski građani u bankama krajem 2015. imali su ukupne depozite u iznosu od 167,6 milijardi kuna. Kamate na štednju u eurima lani su pale na oko dva posto, dok su za oročenja dulja od jedne godine banke za kunske depozite spremne dati kamatnu stopu od oko 2,8 posto. Istodobno, od prošle godine štediše moraju još platiti i porez po stopi od 12 posto te odgovarajući prirez.

Kako najbolje investirati? Postavi i ti pitanje osobnoj financijskoj savjetnici. Besplatno. KLIKNI OVDJE

Ivan Horvat jedan je od onih koji svoj fond za crne dane - približno 100 tisuća kuna - čuva na računu u banci. Kako Ivan može najpametnije investirati ušteđevinu da bi ostvario zaradu i osigurao bolju financijsku budućnost, stvorio priliku pomoći djetetu pri kupnji stana ili pak maksimalno povećao taj iznos za dane u mirovini?

Vlatka Trogrlić, glavni savjetnik za osigurateljno-ulagačke proizvode u Allianzu, odgovorila nam je na pitanje i ponudila nekoliko mogućnosti. Ona predlaže kombinaciju različitih modela štednje, ulaganja i osiguranja kako bi Ivan postigao optimalnu zaštitu svoje ušteđevine.

Ako uloži 50.000 kuna ušteđevine u životno osiguranje, koje uz komponentu osiguranja nudi i mogućnost zarade jer sredstva reinvestira kroz investicijski fond, Ivan bi, kroz fondove nekih osiguravajućih društava, mogao imati godišnji prinos od 6,82 posto. U takvom obliku životnog osiguranja veća je mogućnost zarade od klasičnih životnih osiguranja i štednje u bankama, a moguće je povući sredstva i prije isteka osiguranja. Istodobno je osiguran i on i njegova obitelj od bilo kakvih rizika, nesreća ili bolesti.

Drugi dio Ivan bi mogao uložiti u dobrovoljni mirovinski fond kao investiciju za sigurnu i veću mirovinu. Uplatom od 5000 kuna godišnje i prinosom fonda od, primjerice, 6 posto na trajanje od 20 godina Ivan bi mogao mirovinu dočekati s nešto više od 200.000 kuna. Nakon navršene 50. godine Ivan može slobodno raspolagati sredstvima, a može i sam odabrati visinu uplate, kao i trajanje štednje ovisno o željama. Uz to, članstvo u fondu ne prekida se prestankom ili neredovitim plaćanjem, a na dotad uplaćena sredstva i dalje se ostvaruju prinosi.

Treći dio svoje ušteđevine Ivan bi mogao oročiti u banci na kraći period kako bi i dalje dobivao prinos i istodobno imao raspoloživa sredstva.

Na taj način su, kaže Vlatka Trogrlić, pokrivene sve potrebne komponente koje trebaju Ivanu: ulaganje i mogućnost zarade, zaštita kroz životno osiguranje, štednja za mirovinu, kao i fond za "crne dane" u banci.

Kako najbolje investirati? Postavi i ti pitanje osobnoj financijskoj savjetnici. Besplatno. KLIKNI OVDJE

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija EPH i Allianza, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg



Allianz je upravo lansirao novo, drugačije osiguranje Allianz Prospekt koje pruža tri mogućnosti: osiguranje od rizika, štednju i zaradu. Vaš novac ulaže se kroz mješoviti fond Allianz Portfolio, što omogućuje veće prinose nakon isteka osiguranja. Uza sve to, možete dogovoriti i dopunsko osiguranje od nezgode, a na dar dobivate besplatnu DNK analizu koja se provodi u suradnji s tvrtkom GenePlanet. Osobna DNK nutrigenetska analiza otkrit će vam kako se kvalitetnije brinuti o zdravlju i kako postići zdrav i mladenački izgled, vitalnost i ljepotu. DNK analiza GenePlaneta dostupna je uz još jedan Allianz proizvod - Allianz NutriFit. Doznajte više na 0800 5000 i www.allianz.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:45