PRESELJENJE

Slobodna Dalmacija od nedjelje opet u svom Splitu

 EPH

Redakcija lista i upravna zgrada Slobodne Dalmacije, nakon skoro osam godina koliko su proveli u 18 kilometara udaljenom Dugopolju, od nedjelje je ponovno u središtu Splita na staroj adresi u Ulici Hrvatske mornarice, zbog čega su najsretniji novinari koji svoj povratak u okrilje grada ovoga vikenda slave šampanjcem.

Vraćanje lista u Split potvrdila je Marica Lozina, predsjednica Radničkog vijeća Slobodne Dalmacije. "Svi se veselimo povratku u Split. Dugo smo to očekivali. Kolegama je izuzetno drago jer će im to uvelike olakšati budući život i rad", kazala je Lozina.

Kako se doznaje od izvora bliskih redakciji, u dijelu prostora dosadašnje redakcije u Dugopolju ostat će tiskara, dok će u preostali dio useliti ugostiteljski objekt. Uštede od vraćanja u Split bit će višestruke, počevši od toga da se radnicima više neće morati plaćati prijevoz do Dugopolja, pa sve do grijanja koje je u zimskim mjesecima tamo bilo neophodno.

Protiv preseljenja u Dugopolje bila je većina Splićana

Protiv preseljenja najveće dnevne novine u Dalmaciji u Dugopolje bila je većina Splićana. Više od 130 uglednika iz javnoga života potpisalo je 2008. godine javni poziv, kojim su od Uprave Europapress holdinga (EPH) tražili da razmotre odluku o preseljenju redakcije iz Splita u Dugopolje, čemu se protivila i većina novinara tog dnevnika.

Novinari Slobodne Dalmacije su, u organizaciji splitskog ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND), upravi EPH te 2008. godine uputili pismo u kojem su pozvali da se redakcija ne seli iz grada, predloživši smjenu tadašnjeg glavnog urednika Zorana Krželja, pa čak i prodaju novine. U tomu ih je podržao tadašnji predsjednik HND-a Zdenko Duka. Svi ti pokušaji, ne samo novinara već i poznatih javnih osoba nisu smekšali tadašnjeg vlasnika EPH Ninoslava Pavića da redakciju ostavi u gradu u kojem je do tada bila punih 65 godina.

Predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije onda i sada je Miroslav Ivić, direktor za kadrovska i pravna pitanja bio je Ranko Ostojić, dok je glavni urednik do preseljenja bio Mladen Pleše, a naslijedio ga je Zoran Krželj. Pleše je bio uvjeren da će se novinari, koji su među ostalim posebno upozoravali na veće troškove zbog udaljenosti redakcije, s vremenom prilagoditi novonastaloj situaciji, no očito je da nikada nisu.

Rekonstruirana stara zgrada redakcije u Splitu

Stara zgrada redakcije u Splitu veličine 2000 četvornih metara rekonstruirana je posljednjih nekoliko mjeseci, a tamo će ubuduće biti smještena uprava, kancelarije i redakcija.

U proteklih više od sedam godina godina tiraža novine je dvostruko manja, u međuvremenu je EPH podijelio tvrtku od koje je odvojena tiskara, kiosci, distribucija te fotoreporteri koji su prešli u foto agenciju Cropix. Ugašena su sva dopisništva izuzev onog u Zadru. Smanjen je broj zaposlenika, od kojih je dio poslan u prijevremenu mirovinu, a dio ih je sam otišao u druge medije.

Novi vlasnik EPH u međuvremenu je postao zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković, ugašena je pravna služba, pa sve pravne poslove sada vodi njegov ured. Današnja redakcija Slobodne Dalmacije zajedno s lekturom, tajnicama, vozačima, novinarima, urednicima, IT službom i grafičarima broji 152 zaposlenika od čega njih 15 radi na portalu.

U ljeto 2014. godine glavni urednik lista je postao Ivo Bonković, a u zadnjih godinu dana tiraža Slobodne Dalmacije pala je za dodatnih 5000 primjeraka. Od 1. srpnja ove godine Slobodna Dalmacija postaje dio EPH u organizacijskom i pravnom smislu, što znači da gubi samostalnost jer više neće biti dioničko društvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:52