VIRTUALNA VALUTA

SMRT I USKRSNUĆE BITCOINA Talijanski Unicredit, zajedno s još deset najvećih svjetskih banaka, uspješno odradio pokus trgovanja virtualnim novcem

- Važno je uočiti razliku između bitcoina, sredstva plaćanja, i blockchain tehnologije koja omogućuje sklapanje ugovora bez treće strane, kreditiranje i štednju





- U opsežnoj studiji Deutsche Bank je nedavno objavio da su efektivnu kontrolu nad bitcoinom preuzeli Kinezi iako je plaćanje virtualnim novcem ondje zabranjeno





- Pokus trgovanja virtualnom valutom omogućio je Microsoft, svojom logističkom potporom i ulaganjem

Nekolicina vijesti prethodnih dana, objavljenih svjetskim medijima s autoritetom, najavljuje u isti mah smrt bitcoina, internetskog novca, i njegovu čudesnu transformaciju i uskrsnuće. Smrt virtualne valute, koju jedni već godinama slijepo zagovaraju, a drugi s prezirom obezvređuju, ne najavljuje se prvi put. No, ovaj put izgleda drukčije. Da je priča gotova, ovaj je put objavio Mike Hearn, softverski inženjer, jedan od ključnih ljudi za razvoj bitcoina. Ono što je nekoć bila jedna od prednosti, brzina transakcije, više to nije: plaćanje je presporo. Krpanje sustava zahtijeva puno rada mnoštva ljudi, a da korist nije proporcionalna trudu. Zato je Hearn 'prodao sve svoje bitcoine'.

Rasprave o 'propasti' bitcoina ovaj se put nisu zadržale samo na blogovima zanesenjaka. Posebnu su im pozornost posvetili i 'veliki' mediji. Ne slučajno. Usporedo s vijestima o propasti, Wall Street Journal, novine koje prate 'krupni kapital', objavio je i dvije vijesti o novom životu tehnologije virtualnog novca. Prva je manja. Nekolicina velikih banaka, J. P. Morgan Chase, Citigroup, BNP Paribas, itd., uložila je 50 milijuna dolara u fond koji ulaže u 'digitalnu imovinu'. Fond vodi bivša visoka direktorica J. P. Morgana Blythe Masters, zove se Digital Asset Holding, a ulaže u 'decentralizirani računovodstveni sistem', odnosno u tzv. blockchain tehnologiju koju su razvili i afirmirali upravo tvorci bitcoina.

Druga je vijest još važnija. Jedanaest vodećih svjetskih banaka uspješno je privelo kraju četverodnevni test (od 11. do 15. siječnja) međusobne razmjene virtualnog novca između Europe, Azije i Amerike, zasnovan također na blockchain tehnologiji. Da ne bi bilo da je to daleko od nas, treba naglasiti da je u pokusu sudjelovao i talijanski Unicredit, vlasnik Zagrebačke banke. Ni ostale banke nisu tek sporedni igrači. Hrvatskim su čitateljima vjerojatno poznati Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, HSBC Holdings, Barclays, australska Commonwealth banka. Taj pokus, dakle, nije bio šala.

Šećer dolazi na kraju: test je izveden u Microsoftovu 'oblaku' ( cloud), a pomoću tehnologije start-up tvrtke Ethereum, u koju je najveći novac uložio upravo Microsoft. Test je provela tvrtka još slabo poznatog imena R3 CEV (ime kao iz 'Ratova zvijezda'), no ona umrežava 40-ak banaka, a Mike Hearn, koji je baš objavio 'smrt' bitcoina, upravo je postao njezin glavni inženjer. Za potpunije razumijevanje stvari važno je uočiti razliku između bitcoina kao valute i tehnologije koja je s njim razvijena, tzv. blockchain tehnologije.

Njome su svi sudionici mreže virtualnog novca potvrđivali transakcije koje su se odvijale na mreži. Najjednostavnije rečeno, bitcoin je ostao transakcijski novac. Njime se plaćalo, ali u bitcoinu se nije štedjelo. A i plaćanje je išlo sve teže. U nedavnoj opsežnoj studiji Deutsche Bank je utvrdio da su kontrolu nad bitcoinom preuzeli Kinezi, iako kod njih nije dopušteno njime plaćati (premda nije zabranjen).

Bilo je puno inačica bitcoina. Napokon je Microsoft s već spomenutim Ethereumom razvio tehnologiju za nešto što je u normalnom svijetu nezamislivo: 'sklapanje ugovora bez posredovanja treće strane', naravno, na internetu. To omogućuje kreditiranje virtualnom valutom (odgođeno plaćanje), dakle i štednju. Pokus u kojem su sudjelovale najveće svjetske banke odnosio se najvjerojatnije upravo na to. Zaključno, na prošlotjednom summitu svjetskih lidera u Davosu Don Tapscott, autor knjige o 'revoluciji' koju donosi spomenuta blockchain tehnologija, objasnio je da ona ima potencijale u povijest poslati i čuveni taksi servis Uber i kreirati stvarnu ekonomiju uzajamnosti. Sve to objašnjava na prvi pogled kontradiktorne vijesti o smrti i uskrsnuću bitcoina - jedna mreža, ona koju kontroliraju Kinezi, odlazi u povijest, druga, naprednija, se stvara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:40