BUDUĆNOST AGROKORA

DETALJI NAGODBE: KAKO ĆE SE RIJEŠITI TERET DUGA? Za spas od stečaja dio vjerovnika morat će otpisati i 90% duga?

Ante Ramljak
 Davor Pongračić / CROPIX

Izjava Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora o tome da će otpis ukupnih potraživanja vjerovnika u procesu restrukturiranja iznositi od 60 do 70 posto, zanimljiva je s nekoliko aspekata.

Ponajprije je donekle čudno da je Ramljak javno i službeno izašao s tom procjenom, jer je do sada stalno govorio da će o tome odlučiti Vijeće vjerovnika u okviru nagodbe vjerovnika i plana restrukturiranja te da nema šanse da o tome javno prozbori ijednu riječ prije dogovora vjerovnika. Doduše, izvanredni povjerenik, prema lex Agrokor, predlaže prvi nacrt nagodbe vjerovnika, ali konačnu odluku donose vjerovnici ili, u suprotnom, slijedi stečaj.

Nacrt dogovora

Stoga se čini da je Ramljak to izjavio ili zbog toga što je s financijskim vjerovnicima - bankama i držateljima korporativnih obveznica Agrokora - već manje-više dogovorio osnovne parametre financijskog restrukturiranja, pa onda može s time u javnost ili im, pak, i na ovakav, javni način, daje “upute” ako još ne znaju što ih čeka ili u slučaju da se tome protive. Nadalje, u nastavku svoje izjave za RTL Direkt, izvanredni povjerenik je naglasio da ”moramo shvatiti da u ovom cijelu procesu namjera vjerovnika prema određenim grupama vjerovnika i njihovih tražbina neće biti ista”. “Imate različite klase, vrstu i prirodu tražbina. Mi ćemo u prijedlogu nagodbe ići s različitim vrstama i u različitim postupcima”, naglasio je Ramljak. To znači, na primjer, da će dobavljačima biti plaćeno oko 85 posto potraživanja za robe i usluge, što znači da bi se u tom slučaju “poštovao” zahtjev koji je izrekla Marica Vidaković, prokuristica Kraša, prema kojima će dobavljači pristati na maksimalan otpis od svojih potraživanja od 15 posto.

'Ranjiva' skupina

S druge, strane, financijski vjerovnici bi se onda u prosjeku morali odreći 60 do 70 posto potraživanja, s tim da bi nekima otpis mogao iznositi 90 ili više posto, a nekima 50 posto. Drugim riječima, financijskim vjerovnicima koji imaju jače osiguranje svojih kredita - na određenu imovinu Agrokora i njegovih tvrtki, nekretnine ili dionice - otpisat će se, na primjer, 50 posto njihovih potraživanja. Oni vjerovnici koji imaju slabije osiguranje potraživanja ili nemaju nikakvo osiguranje (kao što je ruski Sberbank) morat će možda otpisati i 80 ili 90 posto svojih potraživanja. Pritom će u tu grupu najslabije osiguranih financijskih vjerovnika vjerojatno ući i financijske mjenice (koje nemaju pokriće u fakturama za robu i uslugu) putem kojih su dobavljači kreditirali Agrokor i njegove tvrtke. Upravo je to dobavljačima rekao Ramljak na sastanku održanog prošlog tjedna, pa je lako moguće da će se oni dobavljači koji su izdavali financijske mjenice morati pomiriti s takvim stanjem svari. No, o svemu tome će konačnu odluku donijeti stalno vijeće vjerovnika koje se tek treba formirati na osnovu takozvane službene tablice potraživanja, koja još nije objavljena, a očekuje se da će biti javno publicirana najkasnije do 11. studenog ove godine. Podsjetimo, Ramljak će prvi prijedlog nagodbe vjerovnika donijeti krajem godine, a vjerovnici se moraju do 10. srpnja 2018. usuglasiti o nagodbi ili Agrokor ide u stečaj. No, tvrdnja izvanrednog povjerenika o tome da će biti otpisano 60 do 70 posto ukupnog duga sa sobom nosi još jednu važnu poruku. Radi se o tome da je već rečeno da će se nagodba provesti tako da će dio duga biti otpisan, a dio pretvoren u vlasništvo, te da će se dio imovine prodavati. Dakle, budu li potraživanja doista otpisana na razini 60 do 70 posto, to bi značilo da će nakon “drugog koraka”, odnosno konverzije potraživanja u vlasništvo, preostala potraživanja vjerovnika iznositi jako malo. Ustvari, najveći preostali dug bit će onaj prema vjerovnicima koji su sudjelovali u roll-up kreditu u iznosu od 1,06 milijardi eura, koji je dobio senior status u naplati potraživanja.

Todorićev udio

Ako su naša predviđanja, temeljena na Ramljakovoj izjavi, točna, to znači da će se ustvari “u kešu” naplatiti samo dobavljači (85 posto) i sudionici roll-up kredita (100 posto), uz napomenu, naravno, i da se naplatom smatra konverzija potraživanja u vlasništvo, ali ne u “gotovini”, nego u imovini. Radi pojašnjenja treba navesti da dio sudionika u roll-up kreditu ima vjerojatno i više potraživanja od onog uloženog u roll-up, te da će dio tog potraživanja koji nema senior status doživjeti otpis od prosječno 60 do 70 posto, tako da će samo njihov udio u roll-upu biti naplaćen u stopostotnom iznosu. Ivici Todoriću, naravno, neće ostati ništa. On je ionako, ako je vjerovati PWC-ovoj i DORH-ovoj reviziji, ostavio više dugova nego imovine Agrokora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:10