PRVI ČOVJEK KOMPANIJE

EKSKLUZIVNO: ANTE RAMLJAK U VELIKOM INTERVJUU ZA JUTARNJI Izvanredni povjerenik za Agrokor detaljno progovara o situaciji u koncernu, otkriva planove

Ante Ramljak
 Ronald Goršić / CROPIX

Posebni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u ekskluzivnom intervjuu, koji Jutarnji list u tiskanom izdanju objavljuje u četvrtak, detaljno progovara o situaciji u koncernu i otkriva što planira napraviti.

Našem novinaru Viktoru Vresniku pojasnio je sve o strukturi vlasništva, genezi krize i planovima za oporavak zdravih dijelova kompanije, a to je, prema njegovu mišljenju, gotovo sve osim krovnog koncerna, Agrokora d.d., koji za nešto više od godinu dana, kada timovi za restrukturiranje obave svoj posao, vjerojatno prestaje postojati.

- Smatram da se više ne smije dozvoliti da jedna kompanija naraste do veličine koja može ugroziti ekonomiju cijele države, kaže za Jutarnji Ramljak.

Govoreći o ulozi Ivice Todorića u Agrokoru, Ramljak kaže da je on i dalje nominalni vlasnik koncerna, ali napominje da je veličina duga tolika da 'možemo pretpostaviti da mu neće ostati ništa'.

Progovorio je i o mogućim tužbama o kojima se u javnosti naveliko špekulira od stupanja na snagu Lex Agrokor.

- Tko god ima iluzije da u ovom procesu neće biti tužbi, u krivu je. Ja nemam iluzije da tužbe neće biti podignute protiv svih sudionika procesa, a to znači i protiv kompanija, i protiv vlasnika, i protiv mene... Sasvim je drugo pitanje postoje li argumenti za takve optužnice, a onda i za presudu protiv nas, izjavio je i dodao da bi, u slučaju da nije donesen Lex Agrokor, Hrvatskoj prijetile tužbe zbog nedjelovanja pojedinih državnih institucija.

- Dužni su Agrokor i Ivica Todorić osobno. Porezni obveznici ne bi smjeli platiti ni kune duga Agrokora i mislim da će to tako i biti, kazao je Ramljak.

Vladin izvanredni povjerenik osvrnuo se i na regionalni aspekt krize, a progovorio je i o ulozi ruskih banaka koje su prije krize izdašno kreditirale koncern.

- Bojim se da se Sberbank oslanja na potpuno pogrešne savjetnike. Postoji, naime, nešto u vezi Sberbanka što je, uvjeren sam, ključno za odnose koje imamo. Sberbank, prema mojim izvorima, koristi potpuno krive kanale informacija i oslanja se na savjete krivih osoba, izjavio je Ramljak.

Veliki intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:29