EKSKLUZIVNO U JUTARNJEM

POGLEDAJTE CIJELU PREZENTACIJU: KAKO JE TODORIĆ HTIO SPASITI AGROKOR UZ POMOĆ VLADE Ovo je plan u kojem se vidi koliko je točno novca tražio od države

 
 Arhiva / HANZA MEDIA

Bivši čelnik Agrokora Ivica Todorić u veljači ove godine održao je prezentaciju članovima Vlade na sastanku na kojem je tražio kratkoročnu pomoć za održavanje likvidnosti. Jutarnji je u posjedu same prezentacije, iz koje se jasno vidi Todorićev tadašnji plan za spas Agrokora, uz državnu pomoć.

U veljači 2017., tadašnja uprava je procjenjivala kako je Agrokoru potrebno 800 milijuna kuna za pokrivanje tekuće likvidnosti i još dodatnih 1,5 milijarde kuna za reguliranje obaveza prema dobavljačima.

Postojeće dugove tvrtka je trebala sanirati prodajom jedne od ključnih kompanija iz poslovne grupe Hrana, čime bi se otkupile obveznice. Potom bi se nastavilo s prodajom non-core imovine, u ukupnom iznosu između 1,5-2 miljarde kuna, radi daljeg smanjenja financijskog duga.

Nakon otkupa obveznica i smanjenja financijskog duga, Agrokor bi krenuo u pregovore s postojećim i novim kreditorima oko refinanciranja svojih dugova, kako bi se zadržali postojeći limiti, produljila ročnost i smanjili troškovi financiranja.

Nakon refinanciranja, Agrokor bi iskupio payment in kind (PIK) obveznice, koje je izdao radi kupovine Mercatora, a kraj restrukturiranja obilježio bi izlazak cijele poslovne grupe Hrana na burzu.

Todorić je od Vlade zatražio pomoć u iznosu 2,3 milijarde kuna u dva koraka, od čega 1,5 milijardi kroz mezzanin ili neki drugi oblik financiranja. Od vlade je također očekivao pomoć pri prikupljanju kapitala za smanjenje duga, a računao je na mogućnost ulaska mirovinskih fondova u vlasništvo izdvojene poslovne grupe Hrana. Konačno, Todorić je od Vlade očekivao i podršku prilikom pregovora s bankama oko refinanciranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:24