KONCERN U KRIZI

POGLEDAJTE KOMPLETNU PREZENTACIJU REVIDIRANIH REZULTATA AGROKOROVIH KOMPANIJA Svi detalji iz najiščekivanijeg financijskog izvješća godine

 
 Hanza Media

Konzum je u prošloj godini poslovao s gubitkom od 1,85 milijardi kuna, dok su poslovni prihodi najvećeg hrvatskog maloprodajnog lanca iznosili 10,5 milijardi kuna, što je oko 100 milijuna više nego godinu dana prije, pokazalo je u četvrtak objavljeno revizorsko izvješće.

Ukupni rezultat Konzuma je negativan, ali to ne znači da je Konzum operativno loše poslovao, istaknuo je izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak tijekom prezentacije revidiranih financijskih izvješća pojedinih kompanija u Agrokoru, dodavši da ne treba stvarati dodatnu nervozu kod zaposlenika.

Naveo je i da je Konzum u prvih devet mjeseci ove godine iskazao operativnu dobit te da mu se promet vraća na razinu prošlogodišnjeg.

No, negativan rezultat za 2016. je rezultat koji se godinama skupljao i sada konačno izlazimo s točnim rezultatima, naveo je Ramljak.

Prema izvješću, koje je sastavio PricewaterhosuseCoopers (PwC), prihodi i dobit Konzuma iz 2015. godine prepravljeni su zbog, kako se objašnjava, iskazivanja neevidentiranih troškova koji se odnose na tu godinu.

Tako je, prema revidiranom izvješću, u 2015. godini kompanija zabilježila gubitak od 1,4 milijarde kuna, dok je svojedobno bilo objavljeno da je taj trgovački lanac poslovao s dobiti od 235 milijuna kuna.

Prihodi Konzuma iznosili su, pak, u 2015. godini 10,44 milijarde kuna, dok je svojedobno objavljeno da su iznosili 14,6 milijardi kuna.

Poslovni rashodi Konzuma iznosili su, pak, lani 11,6 milijardi, a u godini prije 10,7 milijardi kuna. To su, naime, prepravljeni rashodi za 2015. godinu, dok je svojedobno objavljeno da su 2015. godini poslovni rashodi iznosili 14,1 milijardu kuna.

Najveći ispravak vrijednosti kod Konzuma je kod vrijednosti udjela i poslovanja Idee u Srbiji, koja je 2014. prepuštena bez naknade Mercatoru, a još se uvijek ta vrijednost, viša od 3 milijarde kuna, vodi u knjigama kod Konzuma, kazao je Ramljak.

Istaknuo je i da je kod Konzuma kapital u 2016. bio negativan 7,416 milijardi kuna.

Na današnjoj novinskoj konferenciji izvanredna uprava Agrokora prezentirala je najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne pojedinačne kompanije iz sastava Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Iz Agrokora, naime, objavu revidiranog financijskog izvještaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe Agrokor najavljuju za početak idućeg tjedna, a nakon što budu predstavljeni Privremenom vjerovničkom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:20