SVI ZA TRANSFORMACIJU

DIGITALNO DRUŠTVO Više od 80 posto Hrvata koristi se internetom, a čak 88 posto Hrvata želi usluge putem elektroničkih aplikacija

 
Davor Tremac
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Čak 88 posto Hrvata želi modernizaciju zakonodavstva koja bi omogućila pružanje usluga putem elektroničkih aplikacija, dok 72 posto podržava prijedlog novog Zakona o cestovnom prijevozu koji omogućuje pružanje usluge autotaksi prijevoza i putem elektroničke aplikacije.

Neki su to od rezultata istraživanja o digitalnoj transformaciji i konkurentnosti te stavovima građana o korištenju digitalnim tehnologijama koje je predstavila udruga Digitalna Hrvatska.

Na predstavljanju rezultata Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu, naglasio je kako korištenje digitalnim tehnologijama može poticati tržišno natjecanje i snižavanje cijena, ponudivši kao primjer tržište usluga prijevoza.

“Novi prijedlog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu uključio je aplikacije u autotaksi prijevoz, što će utjecati na kvalitetu usluge u tom sektoru jer je GPS 20 puta točniji od taksimetra, a ostavlja i trajan zapis vožnje koji se uvijek može provjeriti”, istaknuo je Tremac.

Nadalje, rezultati istraživanja koje je, uz partnerstvo Tele2 i Ubera, na uzorku od 800 ispitanika provela agencija Promocija Plus, pokazali su i da se čak 81 posto odrasle populacije koristi internetom, pri čemu je najviše najučestalijih korisnika kao i korisnika općenito među mladima u dobi od 18 do 34 godine. Velika većina Hrvata, njih 85 posto, smatra da bi svaki građanin Hrvatske trebao imati pristup internetu s neograničenom količinom podataka po prihvatljivoj cijeni, a više od 75 posto slaže se da bi svaki građanin Hrvatske trebao moći pristupiti internetu u svakom trenutku i gdje god se nalazio.

Da je potrebna transformacija hrvatskog društva u digitalno, prema ovom istraživanju smatra 80 posto Hrvata, a na to su apelirali i predstavnici Digitalne Hrvatske.

“Želimo nositeljima javne vlasti na svim razinama ukazati na nužnosti brzih promjena i prilagođavanja propisa novim tehnologijama. Čak 81 posto građana u Hrvatskoj koristi se internetom, od čega se gotovo tri četvrtine njime koristi svaki dan. Ovo je samo pokazatelj kako se sve više ljudi u Hrvatskoj koristi digitalnom tehnologijom, a na vladajućima je da im omoguće što bolju i moderniju infrastrukturu”, istaknuo je Đuro Lubura, izvršni direktor Digitalne Hrvatske.

Predsjednik Uprave Tele2 Viktor Pavlinić vlastima je poručio kako se “ne smiju bojati promjena i donošenja odluka koje će ubrzati digitalnu transformaciju i razvoj društva”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:37