TALIJANE ZAMIJENILI KOREJCI

USPJEŠNA SIJEČANJSKA TURISTIČKA SEZONA Hrvatska je u siječnju ostvarila 532 tisuće noćenja, čak 30 posto više nego u siječnju 2016.

Turisti u Zagrebu tiejkom Adventa
 Damjan Tadić / Hanza Media

U siječnju 2018. u Hrvatskoj je ostvareno 532 tisuće noćenja, što je 20,5 posto više noćenja nego u siječnju lani, a gotovo 30 posto više nego u siječnju 2016. godine kada je broj pristiglih turista bio oko 150 tisuća, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Od 211 tisuća turista u siječnju najviše noćenja, već tradicionalno, ostvarili su Nijemci i Talijani, a slijede ih turisti iz Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Republike Koreje. Jedino je broj turista iz Italije zabilježio pad u dolascima u siječnju ove godine, ali ohrabruje povećanje noćenja od 14 posto turista iz Koreje. Također, Hrvatska je najpopularnija među mlađom i srednjom generacijom, odnosno onima između 35 i 44, stoji u izvješću DZS-a.

Nadalje, turističkim je dolascima u siječnju najviše profitirao Zagreb u kojem je zabilježeno 141 tisuća noćenja, odnosno malo više od 26 posto ukupnih noćnih boravaka. Stranim je turistima, čini se, najdraži hotelski smještaj jer je u hotelima ostvareno čak 340 tisuća noćenja što je čak 64 posto od ukupno ostvarenih.

Tim je izvanrednim rezultatima svakako doprinijelo i održavanje Europskog rukometnog prvenstva, ali i sve uspješniji adventski program u Zagrebu koji se okitio i titulom najboljeg Adventa u Europi. Siječanj je uobičajeno mjesec u kojem se ostvari najmanje turističkih noćenja, tek 0,5 posto u odnosu na cijelu godinu, napominju iz HGK-a, dodajući da ovogodišnji rezultati predstavljaju najbržu dinamiku rasta u zadnjih 15 godina.

Unatoč dobrim siječanjskim rezultatima Hrvatsku još uvijek muči izrazita sezonalnost, tako su noćenja ostvarena u kolovozu prošle godine 64 puta veća od onih ostvarenih u siječnju u tom razdoblju i tom razlikom prednjačimo u EU, zaključak je HGK-a.

“Vidljivo je iz podataka da je prošle godine u najjačem mjesecu ostvareno 60 puta više noćenja nego u najslabijem. To je ujedno i najveća razlika u cijeloj EU. Prema toj usporedbi iza Hrvatske, prva sljedeća je Grčka s razlikom od 19 puta”, naglašava Zvonimir Savić, director sektora ekonomske analize u HGK-u.

Nadalje, prema podacima HGK-a, uz sezonalnost u hrvatskom truizmu izražena je i prostorna organičnost. Tako samo tri županije ostvaruju gotovo dvije trećine svih turističkih noćenja u Hrvatskoj, a to su Istarska, Splitsko-dalmatinska I Primorsko-goranska.

Tijekom kompletne 2017. godine ostvareno je 13 posto više dolazaka u odnosu na 2016. - to jest, 17 milijuna turista ostvarilo je 82,6 milijuna noćenja. Pritom su u službenom dijelu sezone dolascima prednjačili Nijemci, a slijede ih turisti iz Slovenije, Austrije, potom iz Poljske i Češke, po evidenciji DZS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:49