TRANSPARENTNIJE

AGROKOR OBJAVIO UGOVOR KOJI JE RAMLJAKA ŠTITIO OD SMJENE Objava je važna jer su neki dobavljači pred potpisivanjem ugovora o pristupu roll-up kreditu

Fabris Peruško
 Dragan Matić / Hanza Media

Na svojim službenim stranicama Agrokor je prvi put objavio Ugovor o najstarijem kreditu, kao što je to najavio novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško.

Riječ je o “pročišćenoj” verziji dokumenta, što znači da su u ugovor iz lipnja prošle godine uključene sve izmjene i dopune iz osam ankesa potpisanih u međuvremenu. Ta konačna verzija ugovora dostavljena je i Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Premda se objava Ugovora o najstarijem kreditu smatra pokazateljem transparentnije politike poslovanja novog povjerenika, taj korak ima i svoj pragmatičniji cilj.

Njegova objava, objašnjavaju u kompaniji, bitna je zbog toga što su neki dobavljači upravo pred potpisivanjem ugovora o pristupu roll-up kreditu i sada će biti u prilici na jednostavan način vidjeti kakvom ugovoru pristupaju. Na taj način nitko neće trebati “tim pravnika da mu rastumači osnovni ugovor i osam aneksa”. Ugovoru o najstarijem kreditu iz lipnja prošle godine uključuje i robni kredit u iznosu od 50 milijuna eura, a njegova realizacija se otegnula zbog kompliciranih pregovora o uvjetima pod kojima bi se dobavljači uključili u taj aranžman. Posljednji se uključio Tisak prije mjesec i pol.

Ugovor o najstarijem kreditu koji se smatrao povjerljivim prvi je objavio Jutarnji list krajem listopada, a kao posebno zanimljiv detalj tada se navodila nesmjenjivost bivšeg povjerenika Ante Ramljaka. Premda je on smijenjen, u pročišćenoj veziji ugovora ostaje formulacija da obveze ugovora nisu ispunjene ako Vlada ili sud koji provodi postupak izvanredne uprave smijeni Antu Ramljaka kao povjerenika ili savjetnika restrukturiranja.

U kompaniji objašnjavaju da je u slučaju smjene povjerenika bilo važna suglasnost vjerovnika te da se aneksi ne bave kozmetičkim promjenama, nego su oni više suštinske naravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:00