SBERBANK PREUZEO PETINU

AGROKOROVA IZVANREDNA UPRAVA O RUSKOJ ZAPLJENI MERCATORA 'Preuzeli su manjinski dio koji je založio Todorić, to neće utjecati na restrukturiranje'

Zagreb, 240517. Turinina bb.
Prostorije Konzumove akademije na 1.katu
U prostorijama Konzumove akademije odrzao se sastanak izmedju izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i predstavnika Agrokorovih dobavljaca. Tema ovog sastanka je nastavak dijaloga o aktualnim pitanjima u odnosima dobavljaca s Agrokorom.
Na fotografiji: Ante Ramljak.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Nakon što su slovenske Finance prenijele informaciju koju je objavio Bloomberg, prema kojoj je ruska banka Sberbank temeljem založnog prava preuzela 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V. (čiji je vlasnik Ivica Todorić), izvanredna uprava Agrokora je poručila kako to nema utjecaja na restrukturiranje Agrokora ni Mercatora. 

"Agrokor d.d. je vlasnik 69,57 posto Mercatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Mercatoru Agrokor d.d. ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udjela. Manjinski udio od 18,53 posto Mercatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića.

Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe", poručili su iz Agrokora.

"Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave. Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru kao što smo pojasnili to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaj na budućnost Mercatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d.", ističe se u komentaru izvanredne uprave Agrokora.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo