GORANKO FIŽULIĆ UPOZORAVA

AMERIČKI STRVINARSKI FOND UŠAO U VJEROVNIČKO VIJEĆE AGROKORA!? Bivši ministar gospodarstva upozorava: 'Agresivni su, uvijek idu do kraja'

 Agrokor / HANZA MEDIA

Američki fond Knighthead Capital Management LLC, čiji je predstavnik ušao u privremeno vjerovničko vijeće Agrokora, zapravo je strvinarski fond, kaže poduzetnik Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva.

Kontaktirali smo ga nakon što je gostovao na N1 televiziji i spomenuo da Agrokorove korporativne obveznice naveliko kupuju takvi fondovi.

Naglašava kako Knighthead Capital Management početkom ove godine nije bio vlasnik korporativnih obveznica koncerna, nego ih je kupio tek kada su njihove cijene dramatično pale zbog krize u Agrokoru.

“Knighthead Capital Management je obveznice Agrokora kupio u zadnja dva mjeseca. Javno nisu dostupni podaci o tome koliko ih drži, ali vjerojatno velik dio jer su ih vlasnici obveznica izabrali za svog predstavnika u privremenom vjerovničkom vijeću”, kaže Fižulić.

Službeno se Knighthead Capital Management predstavlja kao fond koji se specijalizirao za ulagačke prilike u posebnim situacijama, kad se pojave nevolje zbog kreditne sposobnosti u različitim industrijama, a Fižulić podsjeća da su oni sudjelovali, primjerice, u grčkom i argentinskom dugu, a još uvijek sudski utjeruju dio duga od Argentine.

“Takvi fondovi su agresivni, uvijek idu do kraja i onda obično posežu za sudskim sporovima kako bi se naplatili. Oni bi mogli na kraju tužiti državu jer je, donoseći lex Agrokor, promijenila pravila po kojima su oni kupili Agrokorove obveznice i računali na zaradu. U pitanju je prospekt tih obveznica izdanih 2012. godine, za koje su jamčile Jamnica, Ledo i druge kompanije iz sastava koncerna, a zbog toga bi država opet na kraju mogla završiti na nekoj međunarodnoj arbitraži”, smatra Fižulić.

Knighthead Capital Management LLC je, dodaje, relativno mali fond s oko 3,5 milijarde dolara kapitala i 25 zaposlenih.

Bloomberg je prije neki dan objavio kako Agrokorove korporativne obveznice kupuju ruski špekulanti, a Fižulić kaže kako on o tome nema informacija.

Agrokor je izdao tri korporativne obveznice, s dospijećem 2019. i 2020. godine u ukupnoj vrijednosti od oko 900 milijuna eura ( obveznice s dospijećem 2019. Su 300 milijuna eura, a 2020. godine u iznosu 325 milijuna eura i 300 milijuna dolara). S njima se prilično netransparento trguje na desetak burzi, cijena im je usred Agrokorove drame pala na samo 25 posto nominalne vrijednosti, a sada se već nekoliko dana penje i ide prema 40 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:00