NAŠLI SU PARTNERE

AMERIKANCI I ŠVEĐANI U UTRCI ZA POSAO OD 15 MILIJARDI DOLARA Giganti avioindustrije žele proizvoditi borbene avione za Indiju

 
F/A-18 Hornet u letu
 Profimedia, Alamy

Američka kompanija Boeing i službeno je ušla u utrku za posao nabave 110 novih borbenih aviona za Indiju, čija se vrijednost procjenjuje na najmanje 15 milijardi dolara.

Boeing je predložio da će zajedno s indijskim tvrtkama, Hindustan Aeronautics i Mahindra Defense Systems, proizvoditi avione F/1-18 Super Hornet u novoj tvornici u Indiji, stoji u priopćenju tvrtke koje prenosi Bloomberg. Naime, u pozivu za iskazivanje interesa Zračne snage Indije izričito su zatražile da se barem 85 posto novih borbenih zrakoplova proizvede u Indiji, što bi se osiguralo predloženom suradnjom.

Ovim potezom Boeing se pridružio američkoj tvrtki Lockheed Martin i švedskom Saabu koji su već ranije predložili sličan oblik suradnje u najvećem poslu nabave borbenih aviona na svijetu. Lockheed Martin je suradnju u eventualnom poslu dogovorio s Tata grupom, dok je Saab indijskog partnera pronašao u milijarderu Gautamu Adaniju.

Osnovna razlika između inicijalnih ponuda tvrtki je u samom proizvodu - Boeingov F/A-18 Super Hornet je borbeni avion s dva motora, dok F-16 Block 70/72 Lockheed Martina i Saabov JAS 39 Gripen E/F avioni s jednim motorom. Što se tiče tehnologije i mogućnosti, sva tri smatraju se borbenim avionima 4+ (ili čak 4++) generacije.

Ovaj posao Indija i njezin premijer Narendra Modi smatraju izuzetno važnim kako bi država bila spremna odgovoriti na prijetnje koje im predstavljaju susjedni Pakistan i Kina. Zračne snage Indije su k tome naglasile da im trebaju barem 42 operativne eskadrile borbenih aviona, a sada imaju samo 31, u kojima su i zastarjeli MiG-ovi 21 i MiG-ovi 27 čiji su resursi pri samom kraju.

Indija već nekoliko godina pokušava nabaviti nove borbene zrakoplove, a najbliže tome došli su u pregovorima o kupnji 126 francuski Dassault Rafalea. No posao je na kraju (djelomično) propao te je naručeno "samo" 36 Rafaela koji će državu sigurno koštati nekoliko milijardi dolara, iako točan iznos nije otkriven.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:41