Bolja situacija na tržištu

ATLANTIC GRUPA Emil Tedeschi značajno povisio očekivanja dobiti u ovoj godini, a trošak kamata pao mu skoro 30 posto

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.12.2017. u 11:47

Rijeka, 180313.
Gradska vijecnica.
Odrzan je PAR Forum u organizaciji Visoke poslovne skole PAR, Odjela gradske uprave za poduzetnistvo Grada Rijeke i Iacocca Instituta.
Forum na temu Kako mladi poduzetnici stjecu znanja? okupio je studente, srednjoskolce, mlade poduzetnike, investitore i dr.
Uvodno predavanje odrzao je vecinski vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi, a potom Richard M. Brandt, direktor Iacocca Instituta i jedan od osnivaca Leigh Valley - Angel Investors. Na fotografiji: Emil Tedeschi.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimas / HANZA MEDIA

Emil Tedeschi

Atlantic Grupa Emila Tedeschija danas je objavila da će u u ovoj godini imati veću dobit nego je ranije najavila. Očekivani prihodi ostaju na ranije objavljenoj razini od 5,3 milijardi kuna.  

Očekivana profitabilnost na razini EBITDA  (dobit prije kamata, poreza i amortizacije)  iznosi 520 milijuna kuna, a ranije objavljena očekivana profitabilnost na razini EBITDA iznosila je 475 milijuna kuna, što predstavlja rast od 9,6 posto u odnosu na 2016. Godinu.  Očekivana profitabilnost na razini EBIT-a (dobit prije kamata i poreza) iznosi 345 milijuna kuna, a ranije objavljena očekivana profitabilnost iznosila je 310 milijuna kuna, što predstavlja rast od 12,1 posto u odnosu na 2016. godinu.

Do rasta profitabilnosti došlo je, tumače u Atlanticu, zbog “povoljnijeg miksa kupaca u odnosu na očekivanja, pozitivna gospodarska kretanja na tržištima regije i u Rusiji, postizanje veće efikasnosti ulaganja na tržištima te stroge kontrole troškova i rizika, pri čemu su najveći utjecaj imala povoljnija kretanja tečaja dolara i cijene sirove kave, kao i efikasno upravljanje tim rizicima”.

Smanjen je pak očekivani trošak kamata za 2017. godinu te on iznosi 55 milijuna kuna (ranije objavljen očekivani trošak kamata iznosio je 65 milijuna kuna), što predstavlja pad od 29,8 posto u odnosu na 2016. godinu. Kako kažu, to se dogodilo zahvaljujući “povoljnijim  kamatnim stopama kao rezultatom boljih operativnih rezultata i kontinuiranog razduživanja”.

Najnovija očekivanja menadžmenta temelje se na nerevidiranim konsolidiranim rezultatima za 11 mjeseci ove  godine, a ona  ne uključuju jednokratnu dobit ostvarenu prodajom tvornica u Novoj Gradiški i Bleckedeu belgijskom Aminolabsu, a koja iznosi 66,9 milijuna kuna.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo