KRAĐA PATENTA

BLACKBERRY PODNIO TUŽBU PROTIV FACEBOOKA,WHATSAPPA I INSTAGRAMA 'Proizveli su mobilne aplikacije koristeći naše inovacije'

Logo BlackBerryja
 Profimedia, Zuma Press - News

Nakon nekoliko godina pregovora između dvije kompanije, BlackBerry je u utorak podnio tužbu zbog krađe patenta protiv Facebooka te WhatsAppa i Instagrama koji su vlasništvu Facebooka, izvještava Reuters.

- Optuženi su proizveli mobilne aplikacije preuzimanjem BlackBerryjevih sigurnosnih inovacija, korisničkog sučelja i funkcionalnih značajki koje su BlackBerryjeve proizvode i učinile tako velikim komercijalnim uspjehom – rekla je kompanija koja traži naknadu za nanesenu financijsku štetu.

- Poštujemo Facebook i mogućnosti slanja poruka koju su postavili, od kojih je neke izumio i BlackBerry. Kao vodeća tvrtka u cybersigurnosti i softwareu, BlackBerry smatra da bi Facebook, Instagram i WhatsApp bili odlični partneri u našim nastojanjima za sigurnu povezanost u budućnosti i naša su im vrata i dalje otvorena – tvrtka je izjavila.

Zamjenik generalnog zastupnika Facebooka Paul Grewal izjavio je da će se tvrtka boriti i da je “BlackBerryjeva tužba tužan odraz trenutnog stanja kompanije”.

- Nakon što su sami prestali s inovacijama, BlackBerry sada oporezuje tuđe – dodao je.

Navodno su sudski sporovi zbog krađe patenta dio financijske strategije BlackBerryjevog izvršnog direktora Johna Chena. Ipak, njihova glasnogovornica Sarah McKinney tvrdi da je “zaštita intelektualnog vlasništva i imovine dioničara posao je svakog izvršnog direktora i da sudski postupak nije ključan dio BlackBerryjeve strategije”.

Inače, BlackBerry pokušava uvjeriti druge kompanije da plate naknade za korištenje više od 40.000 globalnih tehnoloških patenata koji uključuju operativne sustave, infrastrukturu mreže, akustiku, mogućnosti slanja poruka, cybersigurnost i drugo.

Trenutno traje sudski postupak koji je BlackBerry pokrenuo u veljači 2017. kada je tužio Nokiu za krađu patenta za 3G i 4G bežičnu komunikacijsku tehnologiju. Iste su godine Qualcomm i Blu Products BlackBerryju platili odštetu zbog tužbe za krađu patenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:21