Ne posustaju

BMW bilježi rekorde u prodaji serija X i 7, ulagat će u e-automobil i automatiziranu vožnju

Sjedištse njemačkog proizvođača luksuznih automobila
 Michael Dalder / REUTERS

BMW-ova operativna dobit rasla je i u drugom kvartalu ove godine zahvaljujući rekordnoj prodaji serija X i limuzine serije 7, a BMW-ov odjel proizvodnje automobila već je 25. kvartal uzastopno održao profitabilnost iznad osam posto.

Zarada te njemačke tvrtke poznate po proizvodnji luksuznih automobila i motorkotača, prije poreznih davanja, rasla je u drugom kvartalu 7,9 posto, na 2,73 milijarde eura.

U tom je kvartalu prodaja BMW-a, Rolls-Roycea i Minija porasla 5,7 posto. Bruto profitna marža BMW-ova odjela poslovanja s automobilima u drugom je tromjesečju pritom porasla s 8,4 na 9,5 posto.

Glavni direktor Harald Krueger kazao je da ti rezultati znače da BMW ima financijsko pokriće potrebno za ulaganje u daljnji razvoj tehnologija budućnosti, poput električnih pogona, odnosno automatizirane vožnje.

Analitičari ističu kako se radi o zavidnom rezultatu, jer je BMW najprofitabilniji i najstabilniji njemački proizvođač luksuznih - premium - vozila, usprkos manjoj ponudi te starijoj floti u usporedbi s konkurentima iz Ingolstadta i Stuttgarta, dakle Audija i Mercedesa.

BMW-ova neto dobit rasla je u prvih šest mjeseci više od očekivanja, 11 posto na 1,94 milijardu eura, zahvaljujući skoku prodaje serije 7 za 32 posto odnosno rastu prodaje X- serija za čak 62 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:50