ZAJEDNIČKA PROIZVODNJA

BMW će proizvoditi električne Minije u Kini s Great Wall Motorom

 
Tvornica BMW-a u Leipzigu
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je u petak da je s kineskim Great Wall Motorom potpisao pismo namjere o zajedničkoj proizvodnji električnih Minija u Kini.

Budu li pregovori uspješni, Great Wall bi mogao dobiti prvog inozemnog industrijskog partnera a BMW prvi pogon za montažu Minija izvan Europe, napominje Reuters.

"Sljedeći koraci uključivat će dogovor o detaljima mogućeg zajedničkog ulaganja i sporazum o suradnji, te pojašnjavanje aspekta poput izbora lokacije proizvodnje i konkretnih iznosa ulaganja", objavili su danas iz BMW-a.

Podizanje tehnološke razine

Iz Great Walla su u odvojenom priopćenju istaknuli da će zajednički projekt s BMW-om znatno podići njihovu tehnološku i cjenovnu razinu s obzirom na uvrštenje brenda u ponudu, poboljšati njihov odgovor na potrebe potrošača i omogućiti im bolje korištenje potencijala koje nudi domaće i inozemno tržište vozila s pogonom na nove izvore energije.

MODEL RELEASED. Mini car factory. Completed Mini body shell being hand checked for defects before moving on to the next stage of the robotic assembly line at BMW's Plant Oxford site, Cowley, England, UK. This plant runs for 22 hours a day, 7 days a week and a completed car rolls off the production line every 60 seconds. There are only ever 60 members of staff tending and observing the robots on the production floor during each shift., Image: 348614410, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM
Ilustracija: BMW-ova tvornica Minija u Oxfordu

Proizvođači automobila i njihovi dobavljači ulažu znatne napore kako bi ispunili nove kineske kvote za automobile koji manje zagađuju okoliš. Peking traži da do 2025. godine električna i hibridna vozila čine petinu njihove ukupne prodaje.

Dodatno proširenje ulaganja

Iz BMW-a su danas poručili i da planiraju dodatno proširiti postojeće zajedničko ulaganje s Brillianceom u Kini, ističući pritom da ne namjeravaju osnivati još jednu prodajnu organizaciju u toj zemlji.

U listopadu prošle godine priopćili su da planirano proširenje brenda Mini u Kini ne dovodi u pitanje njihovu spremnost da nastave s njegovom proizvodnjom u Britaniji, gdje je taj model i osmišljen i gdje bi njegov prvi električni model trebao biti proizveden 2019. godine, i to u Oxfordu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:18