PROBLEMI

BMW KRIVOTVORIO EMISIJE ŠTETNIH PLINOVA Vlasnici luksuznih automobila u SAD-u podnijeli kolektivnu tužbu, traže odštetu za kupljena vozila

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.03.2018. u 15:16

FILE PHOTO: BMW cars are displayed for sale at a BMW dealership in Goyang, north of Seoul June 12, 2013. REUTERS/Lee Jae-Won/File Photo
Lee Jae-Won/File Photo / REUTERS

Ilustracija: Salon BMW-a

Skupina vlasnika luksuznih automobila BMW u Sjedinjenim Državama podigla je tužbu protiv njemačkog automobilskog diva zbog uređaja instaliranih u desetke tisuća dizelskih vozila radi krivotvorenja emisija štetnih plinova, objavili su njihovi odvjetnici.

Tužba je podnesena saveznom sudu u američkoj državi New Yersey i izdvaja dizelske modele koji su se u SAD-u prodavali u razdoblju od 2009. do 2013. godine.

Nakon sudačke potvrde postupak će poprimiti karakter kolektivne tužbe, što znači da će biti usmjeren na zaštitu kolektivnih interesa i prava.

Odvjetnici tvrtke Hagens Berman tvrde da su emisije štetnih plinova iz navedenih automobila čak 27 puta veće no što standardi dopuštaju a tu činjenicu prikrivali su posebni uređaji i njihov 'manipulativni softver'.

"Na toj razini zagađenja navedeni automobili nisu samo prljavi već ne zadovoljavaju standarde potrebne da bi se po zakonima dopusti prometovanje po američkim cestama i nitko ih ne bi kupio da je BMW kazao istinu", naglašava izvršni direktor i partner odvjetničkog ureda Steve Berman.

"BMW očigledno namjerno nije informirao svoje odane kupce, prisiljavajući ih da nesvjesno preuzmu ulogu aktera u degradaciji okoliša", ustvrdio je Berman.

Odvjetnici u ime klijenata traže odštetu za kupljene automobile.

Prije tjedan dana njemačke su vlasti pretražile sjedište BMW-a u Muenchenu i na jednoj lokaciji u Austriji u sklopu preliminarne istrage o mogućoj prijevari vezanoj za emisije štetnih plinova putem sustava ugrađenih u više od 11 tisuća automobila.

U BMW-u su potvrdili pretragu i ponovili da je "ispravno programiran niz softverskih naredbi greškom ugrađen u nekompatibilne modele".

U veljači su priznali da je sporni softver ugrađen u pojedina vozila, najavljujući njihov opoziv u sklopu postupka ažuriranja čim ga odobri nadležna njemačka agencija.

BMW je posljednji u nizu proizvođača automobila koji su se suočili s tužbama zbog kršenja propisa o emisijama štetnih plinova. Prije nekoliko godina javnost je doznala da je Volkswagen (VW) ugradio takve uređaje u više od 11 milijuna automobila širom svijeta.

VW je u SAD-u morao platiti ogromne kazne zbog tog skandala.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo