Equity crowdfunding

BURZA ZA STARTUPE U SOFIJI Na Cadia Startup Exchange ulaze i tri tima iz Hrvatske

Minimalni je ulog 100 eura, ali prosjek po investitoru iznosi 3000 eura
Jure Valant, osnivač Cadia Startup Exchange
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlasnici startupa koji žele prikupiti novac od velikih i malih ulagača iz cijelog svijeta to mogu učiniti i putem Cadia Startup Exchange, burze za mala i srednja poduzeća. To je nova globalna platforma za equity crowdfunding, a pokrenuta je u Bugarskoj. Na njoj poduzetnici mogu prijaviti svoj startup te u zamjenu za dionice privući ulagače. Na poziv Founder Institutea Hrvatska u Zagrebu koncept je predstavio CEO Cadije Jure Valant.


Kako funkcionira burza i kako pomaže malim poduzetnicima?
Na našoj platformi investitori mogu ulagati u startup u zamjenu za dionice tvrtke. Dakle, za razliku od Kickstartera, Indigogoa i sličnih, investirani novac znači udio tvrtke. Malim poduzetnicima nudimo mentoriranje i financijsku pomoć kako bi što bolje prošli, odnosno plasirali se na tzv. secondary market. Zastupamo interese investitora i poduzetnika, svojevrsni smo posrednik koji legalno može zastupati obje strane neovisno o tome u kojoj se zemlji nalaze. U prvoj fazi imamo sedam startupa koji prikupljaju ulaganja.
Zašto ste tvrtku registrirali u Bugarskoj?
U Bugarskoj smo registrirali tvrtku, a u Belizeu i Amsterdamu holding, jer njihovi zakoni omogućuju jednostavniju registraciju IPO-a i upravljanje dionicima, i to svakom poduzeću, gdje god se nalazilo. Nama se omogućava nadzor nad tvrtkama tj. prodajom dionica. Porez se plaća državi u kojoj je tvrtka registrirana.
Može li se preko platforme investirati u hrvatske startupe?
Tri hrvatska startupa izrazila su želju te ćemo ih uvrstiti na Cadiju. To su Intelligent Warranty Krešimira Kvaternika, Meridda Tihane Petričević i Dot Metrics Jana Jileka. Četvrti još nije odlučio hoće li nam se priključiti.
Što Cadiju razlikuje od ostalih crowdfunding stranica?
Jednostavno, Cadia znači biznis. Za svaki euro koji se investira zna se gdje je uložen. Uz mentorstvo, nudimo i supervizore koji nadziru poslovne račune startupa jer nam je u interesu da se uspješno se plasiraju na tržište. Imamo 31.500 investitora, od kojih 900 vrlo aktivnih. Minimalni je ulog 100 eura, ali prosjek po investitoru iznosi 3000 eura. Imamo osam zaposlenih i vanjske suradnike iz cijelog svijeta.
Bismo li trebali takvo što napraviti i mi u Hrvatskoj?
Da. Smanjte porez i birokraciju, jače potičite startupe, omogućite im opstanak, radne prostore i lakše uvjete za otvaranje tvrtke. Smatram da se Hrvatske IT stručnjake ne podupire, odnosno ne reklamira u inozemstvu, što je velika pogreška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:39