IZVRŠNI DIREKTOR SBERBANKA

ČOVJEK KOJI JE POTPISAO VELIKE ZAJMOVE IVICI TODORIĆU Javio se moćni direktor velike državne banke i otkrio rusku strategiju za Agrokor

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.03.2017. u 14:02

Herman Gref, glavni izvršni direktor Sberbanka / en.kremlin.ru

Najveća ruska banka Sberbank čini sve što je moguće kako bi poduprla hrvatski koncern Agrokor, čiji je najveći kreditor, izjavio je u utorak izvršni direktor te ruske državne banke Herman Gref.

On je s Ivicom Todorićem potpisao veliki ugovor o zajmu 2014. godine u sjedištu Sberbanka u Moskvi, koji je Todorić tada opisao perfektnim poslom za Agrokor.

 

Gref je novinarima u Moskvi kazao i da Sberbank ne želi upravljati maloprodajom u istočnoj Europi.

"U bliskom smo kontaktu s vlasnicima i upravom kompanije, nastavljamo im davati podršku. Učinit ćemo sve da kompanija ostane 'na nogama' i riješi svoje privremene probleme... Postoji plan za izlazak iz te situacije koji je dogovoren s nama", rekao je Gref, bez iznošenja detalja.

 

Agrokor, najveća hrvatska kompanija u privatnom vlasništvu, također i najveći prehrambeni proizvođač i maloprodajni lanac na Balkanu, suočen je s pritiscima investitora i hrvatske Vlade da riješi problem svoje zaduženosti, piše agencija Reuters.

 

Inače, iz te banke u ponedjeljak su za Hinu kazali da su se sastali s glavnim bankama-vjerovnicima Agrokor koncerna i dogovorili kao prvi korak, uz pomoć konzultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca, a koji bi trebao biti usuglašen do danas.

 

Reuters još navodi i da je Gref u utorak rekao novinarima kako Sberbanka "vrlo aktivno" razmatra opcije za brzi izlazak iz Ukrajine. Naveo je da gubitci po zajmovima u Ukrajini čine otprilike 70 posto potencijalnih bančinih gubitaka.

 

Ukrajinska vlada nedavno je odlučila nametnuti sankcije Sberbanci i ostalim ruskim državnim bankama koje posluju u Ukrajini, kako bi se spriječilo povlačenje kapitala iz Ukrajine u korist povezanih osoba.

Izdvajamo