RIZIK

Credos dvije godine ne smije trgovati derivatima

 REUTERS

Nakon duge i iscrpne istrage, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) u petak je ukinula dozvolu za rad na dvije godine na poslovima financijskih izvedenica brokerskoj kući Credos.

Regulator tržišta u obrazloženju rješenja navodi da su našli niz nepravilnosti, između ostalog, tvrdi da je Credos nagovarao klijente na prodaju dionica koje su imali i da s tim novcima kupe visoko rizične vrijednosne papire - CFD-ove. Na njima su, kako se pokazalo, neki klijenti izgubili sav ili većinu novca.

Prema rješenju HANFA-e, Credos u idućih 30 dana mora obavijestiti sve klijente koji su ulagali u derivate i vratiti im novac koji su uložili putem internetske stranice www.cfgtrade.com. Ta će se web stranica, pak, po sili zakona morati ugasiti.

Rješenje

“U petak 28. srpnja 2017., primili smo rješenje HANFA-e. Tek smo ga detaljno proučili i postupamo prema nalozima koji su izvršni odmah. Također, razmatramo sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju kako bismo proveli odluku regulatora u najboljem interesu naših klijenata”, istaknuli su u Upravi Credosa te napomenuli kako se radi o privremenoj zabrani trgovanja vrlo uske niše proizvoda. Ističu da će nastaviti poslovati u svim ostalim segmentima.

HANFA je nadzirala Credos još od početka 2015. godine. U istrazi je saslušano više svjedoka koji su se žalili da su im zaposleni u Credosu davali osobne preporuke što, kada i kako kupiti ili prodati. Nakon što su izgubili novac, stoji u iskazima svjedoka, kontakti s brokerom su prestali.

Genijalci/idioti

Tijekom istrage Credos se branio da njihovi zaposlenici nisu davali osobne preporuke, nego se radilo o tehničkoj podršci. U HANFA-i, s druge strane, ističu da se vremenski podudaraju telefonski pozivi upućeni klijentima i trgovanje klijenata.

U dijelu rješenja regulator tržišta je dao i dio prepiske s Credosom iz istrage. Tako se pitaju kako je Credos u prigovoru zaključio da iz nalaza HANFA-e proizlazi da niti jedan klijent nije imao potrebu za tehničkom podrškom, pa je u tome pogledu “genijalac”, ali s druge strane je na razini “idiota ili imbecila” jer ga zaposlenici Credosa mogu nagovoriti na ulaganje u visokorizične proizvode.

“Ocjena klijenata u tom smislu kao ‘genijalaca/idiota/imbecila’ isključivo je subjektivna procjena Društva, sasvim irelevantna za ovaj postupak i ničim povezana s utvrđenim činjeničnim stanjem i prema ocjeni Agencije ima za cilj prebacivanje odgovornosti koja proizlazi iz tog poslovnog odnosa na klijenata”, stoji u rješenju.

Veliki udar

Credos je jedan od rijetkih brokeraja koji je nudio trgovanje rizičnim proizvodima, stoga će im, za pretpostaviti je, biti veliki udar na biznis HANFA-ina suspenzija trgovanjem izvedenicama na dvije godine. Jer i u obrazloženju svog rješenja, regulator navodi da je Credos pružanjem tih usluga lani imao značajan rast prihoda.

U biznis s financijskim derivatima u Credosu su ušli početkom prošle godine. CFD-ovima se, između ostalog, u Credosu bavio i Niko Delić, koji je i član udruge Franak. Njega su mediji prozvali ‘majstorom za derivate’. On je kao član Udruge Franak upozoravao da su banke pri odobravanju kredita u švicarcima svjesno prešućivale rizik.

S druge strane, proizlazi iz nalaza HANFA-e, on je svoje klijente izlagao još većem riziku. Trgovanje izvedenicama nije zabranjeno brokerskim kućama, no zaposlenici moraju imati odobrenje za rad HANFA-e, a to je u ovom slučaju izostalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:19