Zagrebačka burza

Danas krenulo trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija, Ledo odmah pao više od 80 posto, Jamnica skoro 90 posto

 Željko Puhovski / Hanza Media

Na Zagrebačkoj su burzi danas najveće gubitnice dionice Leda s padom cijene za više od 80 posto, te Jamnice više od 90 posto, kojima se od jutros ponovno trguje nakon šest mjeseci pauze.

Naime, od danas je nastavljeno trgovanje dionicama Belja, Jamnice, Leda, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka, tvrtki iz Agrokor Grupe. Trgovanje tim dionicama bilo je prekinuto na temelju rješenja Hanfe od 15. svibnja ove godine, a sada su se, kažu na burzi, stekli uvjeti za nastavak trgovine budući da je ispunjen uvjet objave godišnjeg izvještaja za 2016. godinu te prvog tromjesečja za 2017., kako je naložila Hanfa.

Dionica Leda je odmah ujutro krenula nizbrdo, da bi iza podneva potonula više od 80 posto, na 625 kuna, uz promet od 4,3 milijuna kuna. Dionica Jamnice bila je pak u minusu gotovo 90 posto (cijena je pala na 5999 kuna), uz promet od skoro milijun kuna. Dionica Belja je pala 69 posto.

Dionicama Leda trguje se u modalitetu kontinuirane trgovine, dok se dionicama Belja, Jamnice, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezda i Žitnjaka trguje u modalitetu dražbe.

Brokeri s kojima smo razgovarali kažu kako iz današnjeg potopa zasad ne treba izvlačiti dalekosežne zaključke, budući da će za pravo kretanje vrijednosti dionica kompanija iz sastava Agrokora biti ključno postizanje nagodbe s vjerovnicima. K tome, dodaju, riječ je tek o prvom danu trgovanja.

- Cijena dionice Leda još uvijek se nije stabilizirala. Za to je potrebno da prođe barem jedan dan - kaže broker s kojim smo razgovarali.

Pad vrijednosti Ledove dionice nije ga iznenadio. Takav se scenarij, ističe, mogao očekivati s obzirom na to da je u obavijesti o nastavku trgovanja Ledo 'prijavio' da je opterećen s preko 19,8 milijardi kuna jamstava za poslovanje Agrokora. K tome, dodaje, i kod Leda je još uvijek puno nepoznanica.

- Nitko u ovom trenutku ne zna kolika je vrijednost kompanije izvan Hrvatske. Je li Ledo, primjerice, i dalje vlasnik Frikoma? - pita se naš sugovornik.

U konačnici, njegov je stav, sve će ovisiti o postizanju nagodbe s vjerovnicima Agrokora. Slično misli i jedan drugi naš sugovornik, također iz brokerskih krugova.

- Za Zagrebačku je burzu dobro da se počelo trgovati dionicama Agorkorovih kompanija jer su one doista nedostajale na burzi. Ipak, cijene kojima se njima trguje su smiješne. Puno toga ne znamo: primjerice, kakve su rezultate Agorkorove kompanije ostvarile u trećem tromjesečju, koje je, kako sami kažu u koncernu, ključno za poslovanje, kao ni kakvi će i koliki biti otpisi potraživanja. Sve će na kraju ovisiti o nagodbi, a nje još nema - zaključuje naš sugovornik iz brokerskih krugova.

Upozorenje o jamstvima teškim milijarde kuna

Tvrtke iz sastava Agrokora upozorile su u petak, uoči ponovnog početka trgovanja njihovim dionicama na Zagrebačkoj burzi, na korporativna jamstva vrijedna više milijardi kuna, koja su dale kao osiguranje za obveze tog koncerna, a koje su dospjele na naplatu 9. travnja.

Te su iznose, inače, sredinom ove godine kompanije već objavile na burzi jer su im pitanja o iznosima jamstava postavljali dioničari nakon što je izbila financijska kriza u koncernu.

U obavijestima tih tvrtki pojašnjava se da se radi o korporativnim jamstvima koja su dana kao osiguranje za obveze društva Agrokor te njegovih ovisnih i povezanih društava prema njegovim vjerovnicima.

Jamnica je tako izvijestila da je otvaranjem postupka Izvanredne uprave na naplatu dospjelo više od 25,7 milijardi kuna korporativnih jamstava, a riječ je o tražbinama koje su vjerovnici prijavili u postupku Izvanredne uprave.

Iznos jamstava o kojima je izvijestila Zvijezda veći je od 24 milijarde kuna, kod Leda i Belja se radi o iznosu od po 19,8 milijardi kuna, kod Vupika 19,6 milijardi kuna, a kod PIK Vinkovci 20 milijardi kuna.

"Tu činjenicu dioničari i investicijska javnost trebaju uzeti u obzir prilikom prosudbe hoće li se upuštati u trgovinu dionica izdavatelja", navodi se u obavijestima tih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:10