Hrvatski telekom

Davor Tomašković u intervjuu za Reuters: Naknade u Hrvatskoj su previsoke, mnogi u Europi ih ne naplaćuju radi snažnijeg digitalnog razvoja

Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Vlada bi trebala smanjiti naknade za radiofrekvencijski spektar, kao i naknade za korištenje prava puta, odnosno za prelazak infrastrukture preko zemljišta lokalne samouprave, poručio je danas Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma (HT) u intervjuu za Reuters.
“Mnoge zemlje u Europi ne naplaćuju te naknade s ciljem da ojačaju digitalni razvoj, dok u Hrvatskoj ovi troškovi dosežu deset posto vrijednosti cijelog fiksnog tržišta”, rekao je Tomašković.
Također, Tomašković smatra da progresivna stopa oporezivanja rada nije funkcionalna te da bi uvođenje jedinstvene stope poreza (eng. flat tax) moglo povisiti neto plaće radnika, a posljedično i smanjiti odlazak stručnjaka iz Hrvatske.
U skladu s time su i predviđanja ekonomskih analitičara koji smatraju da unatoč prošlogodišnjem rastu hrvatskog gospodarstva od otprilike tri posto, trend rasta neće prelaziti dva posto u nadolazećem periodu ako Hrvatska ne sreže birokraciju, smanji poreze, stvori efikasniji javni sektor i pravosuđe, piše Reuters.
Tomašković je također najavio nove investicije u 2018. godini u vrijednosti od najmanje 1,6 milijarde kuna. Najavljuje i nova širenja kako u Hrvatskoj, tako i u regiji.
HT kontrolira otprilike 60 posto domaćeg telekomunikacijskog tržišta. Za 21. veljače najavili su objavu rezultata poslovanja u 2017. godini. Predviđa se da se prihodi HT-a kreću oko 7,65 milijardi kuna, zaključuje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:37