SIĆA ZA ELONA MUSKA

DODATNI PROBLEMI ZA TESLU Mali izvođač radova tuži tvrtku zbog neisplaćenih 513.473 dolara, Tesla ne želi platiti

Elon Musk
 Rashid Umar Abbasi / REUTERS

Dok se tvrtka za proizvodnju automobila Tesla muči s rokovima za isporuku novog električnog Modela 3, a CEO Tesle Elon Musk čak i spava u pogonu, mali izvođač radova za tu kalifornijsku tvrtku podigao je tužbu zbog neisplaćenih 513.473 dolara potraživanja, piše Wall Street Journal.

American Integrated Services (AIS) tvrtka je koja se bavi smanjenjem olovnih i azbestnih komponenti na novom Modelu 3, a s Teslom su sklopili ugovor od 3,57 milijuna dolara. Međutim, AIS tvrdi da im je Tesla ostala dužna više od 500 tisuća dolara, a novac će pokušati naplatiti sudskim putem.

„Platili smo AIS-u za posao koji smo im odobrili”, poručio je glasnogovornik Tesle u petak i dodao da su dodatna potraživanja AIS-a rezultat posla koji Tesla nije autorizirala i koji je očito bio nepotreban. Prema riječima glasnogovornika radi se o manjem komercijalnom sporu, ali čini se da ipak predstavlja problem za proizvođača koji ima goleme izdatke uslijed užurbanog podizanja proizvodnje Modela 3, stoji na WSJ.

Također, u posljednje vrijeme sve su češća pitanja o financijskoj situaciji u kompaniji koja ima ambiciju masovne proizvodnje električnih automobila. Tako iz Tesle uvjeravaju investitore da im dodatno prikupljanje novca neće trebati te da će proizvodnju ubrzati na 5000 automobila tjedno, ali mnogi su analitičari nepovjerljivi.

Prema prognozama analitičara iz Barclays-a Briana Johnsona, Tesla će ipak trebati prikupiti gotovo 2,5 milijarde dolara u zadnjem kvartalu ove godine kako bi normalno poslovala, prenosi WSJ. Iako je kompanija prošle godine u blagajnu spremila 3,4 milijarde dolara, negativna kvartalna likvidnost u prosjeku je iznosila milijardu dolara, a nagomilano dugovanje iznosi 10 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:32