IZNIMNI POSLOVNI REZULTATI

DODIJELJENE ZLATNE KUNE, EVO TKO SU SVE DOBITNICI Na svečanosti bila poslovna i politička elita, pogledajte ledeni susret predsjednice i Plenkovića

 
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Najuspješnija tvrtka u kategoriji Veliko trgovačko društvo je turistička kompanija Maistra, u kategoriji Srednje trgovačko društvo IT tvrtka Pet minuta, a u kategoriji Malo trgovačko društvo agencija Bruketa&Žinić&Grey. Te su tvrtke nagrađene za iznimne poslovne rezultate i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini te im je na svečanosti, koja se u ponedjeljak navečer održala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, dodijeljena plaketa Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore.

- Prije svega, želim se zahvaliti svim zaposlenicima Maistre. Ova će nam nagrada pomoći da nastavimo gdje smo stali, a to je desetogodišnji kontinuirani rast. Prilično sam uvjeren da ćemo i u budućnosti ostvarivati rezutlate kao i do sada – kratko je rekao primajući nagradu Tomislav Popović, član Uprave Maistre, koja iza sebe ima investicije od tri milijarde kuna, a do 2020. planira nova ulaganja vrijedna dvije milijarde kuna koja će omogućiti da cjelokupna ponuda bude na razini četiri i pet zvjezdica.

U kategoriji Banka Zlatnu kunu je dobila Privredna banka Zagreb, dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobilo Wiener osiguranje Vienna Insurance Group. Nadalje, Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Altpro, koja je vrlo uspješna u razvoju i proizvodnji opreme za željeznička vozila i infrastrukturu, u novoj kategoriji Post startup tehnološkoj tvrtki Axilis. Ove godine je po prvi put dodijeljeno i Priznanje za promicanje gospodarstva i to tvrtki Rimac Automobili.

Zlatna kuna za Životno djelo uručena, pak, je Stjepanu Šafranu, osnivaču Metal Producta i doajenu hrvatskoga obrtništva i poduzetništva koji je tijekom godina iz jednostavne radionice za preradu metala i strojnu obradu razvio poslovni sustav s tri tvrtke s preko 210 zaposlenih, koje uspješno posluju na hrvatskome, europskome i afričkome tržištu.

- Kandidirani i laureati Zlatne kune te njihov uspjeh najbolji su pokazatelji što sve hrvatsko gospodarstvo može postići. Svi nominirani čine istinsku snagu našeg društva i svijetli su primjeri hrvatskoga gospodarstva koje trebamo slijediti kako bismo ostali gospodari vlastite sudbine – naglasio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Vlada je pokrenula reforme, nastavio je, raste BDP, smanjen je javni dug, raste izvoz, a krvnu sliku popravlja i odlična turistička sezona. No, potrebna je još dinamičija promjena.

- Obrazovanje mora biti naš instrument za stvaranje efikasnijega sustava, koji neće poljuljati svako nevrijeme. Komora je ponudila model dualnog strukovnog obrazovanja, koji može promijeniti dostupni kadar.

Stoga možemo reći da je ispit naše društvene i političke zrelosti tek pred nama – konstatirao je predsjednik HGK, istaknuvši pritom i potrebu za efikasnijom i poticajnom javnom upravom, stabilnim zakonodavnim okvirom i obrazovnim sustavom koji će odgovoriti stvarnim potrebama tržišta rada. Dodao je da problemi gospodarstvenika nemaju i ne smiju imati politički predznak te pozvao na udruženo djelovanje svih sastavnica društva, kao i na sinergiju Vlade i opozicije.

- Potrebna je još dublja i dinamičnija promjena kako ne bismo zapeli na začelju ljestvice razvijenosti EU - poručio je predsjednik HGK.

Lista nominacija za dodjelu Zlatne kune, koja se dodjeljuje od 1993., temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je dobitnicima Zlatne kune, kao i HGK na 165 rođendanu:

- Osobno smatram da je izvoz jedna od temeljnih sastavnica na kojima se treba razvijati hrvatsko gospodarstvo, i koji će kreirati proizvode dodane vrijednosti te dovesti do gospodarskog rasta i većeg životnog standarda. Zato je potreba suradnja države, znanstvene i gospodarske zajednice - napomenula je predsjednica.

Premijer Andrej Plenković je, također, čestitao dobitnicima te poručio okupljenima da će Vlada nastaviti sa svim mjerama i zakonskim prijedlozima koji će pomoći hrvatskom gospodarstvu, raditi na stabilnom zakondovanom okviru i na predvidljivom fiskalnom okviru.

- U idućem razdoblju nastavljamo i nacionalni program reformi, a u proceduri je i nekoliko zakona - istaknuo je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 19:03