Borba dva modela

Dok radna grupa ministra Butkovića smišlja model po kojem bi ubuduće trebao poslovati i Uber, Hrvatska obrtnička komora tužila Uber Croatia sudu

Oleg Butković (u sredini)
 HANZA MEDIA

Hrvatska obrtnička komora je protiv tvrtke Uber Croatia podnijela tužbu jer ne poštuju zakon, o čemu je održala i konferenciju za novinare u srijedu.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec objasnio je da je riječ o tužbi protiv nedopuštenog oglašavanja i da su se odlučili na nju jer se "uporno krši zakon i pojedini propisi, i na taj način se smanjuju mogućnosti svima koji rade legalno".

Dodao je i kako se stvara dojam u javnosti da svi mogu raditi sve, da ne treba imati papire, a HOK to osporava i to će dokazati ovom tužbom. Uber Croatia, kako je rečeno, oglašava nelegalni prijevoz putnika osobnim automobilom, što je u stvari autotaksi prijevoz, ali bez licence i dozvole, čime potiče nelojalnu konkurenciju.

Član sekcije taksi prijevoznika HOK-a i predsjednik Taksi udruženja Dubrovnik Božo Miletić kazao je kako je konkurencija dobrodošla radi poboljšanja same usluge, no "ovo što sada imamo na tržištu je famozna platforma, koja na nezakonit način pruža taksi usluge i samim reklamiranjem potiče na počinjenje prekršaja". "Mogli bismo knjigu napisati koliko Uber zakona krši", rekao je.

Događa se to samo dan nakon što je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao kako je Ministarstvo formiralo radnu skupinu koja će razmotriti moguće izmjene zakona u pravcu deregulacije taksi tržišta. Interes je, rekao je, da građani plaćaju što jeftinije taksi usluge te zauzvrat dobivaju sigurniju i bolju vožnju. U radnoj skupini između ostalih sjede i predstavnici Ubera te Radio Taxija.

- Zna se po zakonu koji su uvjeti i što mora zadovoljiti taksi prijevoz. Uber kaže da nije taksi prijevoz, ali prevozi ljude s točke A na točku B i naplati im cijenu za to. Neka građani sami zaključe što to znači - komentirao je Butković situaciju u kojoj Uber obavlja usluge na hrvatskom tržištu iako ga optužuju za nelegalno poslovanje.

- Uber očekuje da će se pronaći rješenje koje je napredno, ali i europsko. Jasno je komunicirano da će rad radne skupine biti javan i transparentan. Ministarstvo prometa očekuju prijedloge i argumentaciju kojom će se urediti taksi tržište i drugi oblici prijevoza osobnim automobilima što mi, naravno, podržavamo - komentirao je očekivanja od radne skupine Matija Mesić, glasnogovornik Ubera, i dodao da djelatnost koju obavljuju Uberovi vozači i partneri nije protuzakonita, ali da je činjenica da je zakon nedorečen.

U Radio Taxiju se nadaju da će skupina omogućiti iste uvjete za sve.

- Imamo velika očekivanja od radne skupine. Smatramo da se moraju stvoriti isti uvjeti za sve sudionike tržišta - svi bi trebali imati dozvole za taksi prijevoznike i ne bi smjele postojati varijabilne cijene vožnji. Potrebna je zakonska kontrola tržišta i njegovih cijena. Nitko nije protiv konkurencije ukoliko je ona lojalna - izjavio je Jozo Kovačević, predsjednik Udruženja Radio Taxi Zagreb.

Prošloga tjedna u Ministarstvu prometa održan je prvi sastanak radne skupine za autotaksi prijevoz, čiju su članovi predstavnici grada Splita, Zagreba, Rijeke i Velike Gorice, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske obrtničke komore.

Kako neslužbeno doznajemo, predstavnik Ubera nominiran je u skupini od strane HUP-a, dok je Radio Taxi u radnu skupinu stigao kao HOK-ov odabranik. Očekuje se da će radna skupina predložiti dva konkretna modela od kojih će se izglasati onaj najbolji za hrvatsko tržište taksija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:50