Negativni trend

DUKATU NA DOMAĆEM TRŽIŠTU PAO PRIHOD OD PRODAJE SKORO 7 POSTO Pod pritiskom povećanog uvoza viškova s ostalih EU tržišta

Alen Fontana, direktor Dukata
 Tomislav Kristo / CROPIX

Dukat je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario neto dobit od 89,3 milijuna kuna, što je povećanje od 15,9 milijuna kuna ili 21,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, uslijed povećanja financijskih prihoda, odnosno povučene dobiti iz povezanih poduzeća, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke.

Operativna dobit (EBIT) je u navedenom razdoblju iznosila 25,3 milijuna kuna i smanjena je za 12,2 milijuna kuna ili za 32,4 posto, pokazuje izvješće Dukata.

Poslovni su prihodi Dukata u prvih devet mjeseci iznosili 1,205 milijardi kuna i manji su za 3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pad bilježe i prihodi od prodaje, za 2,7 posto, na 1,201 milijardu kuna.

Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 86,3 posto ukupnih prihoda od prodaje, smanjeni za 6,8 posto, na 1,03 milijarde kuna. Prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima, koji čine 13,7 posto ukupnih prihoda od prodaje, istodobno su povećani za 35 posto, na 164,2 milijuna kuna.

Poslovni rashodi Dukata u prvih su devet mjeseci iznosili 1,18 milijardi kuna i manji su za 2,1 posto.

"U prvih devet mjeseci ove godine nastavljaju se izrazito negativni gospodarski i sektorski trendovi iz prethodnih razdoblja. Pritisak na proizvođačke cijene, uslijed povećanog ulaska tržišnih viškova izrazito niskih cijena - ponajviše trajnog mlijeka, polutvrdih sireva i maslaca s ostalih EU tržišta u Hrvatsku, izrazito negativno utječu na profitabilnost poslovanja", navodi se u izvješću.

Jednako tako, povećani ulazak tržišnih viškova gotovih mliječnih proizvoda na hrvatsko tržište negativno utječe na primarnu prooizvodnju mlijeka u vidu smanjenja proizvodnje, smanjivanja broja muznih krava i broja proizvođača mlijeka, navode iz Dukata.

Ističu i kako je razdoblje obilježeno nastavkom dugogodišnjih aktivnosti poslovodstva u dijelu optimizacije poslovnih procesa i troškova poslovanja te povećanja efikasnosti na svim razinama.

Dukat je objavio i konsolidirane financijske rezultate za Dukat Grupu koju, uz matičnu kompaniju, čini još 14 povezanih društava u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Bugarskoj.

Dukat grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 97 milijuna kuna, što je za 4 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani.

Poslovni su prihodi grupe u devet mjeseci iznosili 2,5 milijardi kuna i manji su za 4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pad bilježe i prihodi od prodaje, za 4,1 posto, na 2,46 milijardi kuna.

Vrijednost ulaganja u dugotrajnu imovinu u prvih je devet mjeseci iznosila 66,4 milijuna kuna, a najviše je investirano u nabavku transportnih sredstava i proizvodne pogone u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:49