ZAHUKTAVANJE UOČI GLAVNE SKUPŠTINE

DVA NEZADOVOLJNA MALA DIONIČARA TRAŽE ISPLATU DIVIDENDE I NAGRADU RADNICIMA Uprava Dukata bi 143,3 milijuna kuna (opet) stavila u zadržanu dobit

Alen Fontana, predsjednik Uprave Dukata
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Dukat je primio danas dva protuprijedloga odluke pozivu na Glavnu skupštinu jer mali dioničari Pero Vlainić i Domagoj Jukić žele isplatu dividende. Skupština će se održati 29. lipnja, a Uprava Dukata predlaže da se svih 143,3 milijuna kuna lanjske dobiti rasporedi u zadržanu dobit.

Pero Vlainić je na šestom mjestu po količini dionica u njegovu vlasništvu u Dukatu, a u svom protuprijedlogu predlaže da se svakom zaposleniku Dukata isplati 3000 kuna bruto kao nagrada za uspješnu poslovnu godinu. On još sugerira da bi se trebala isplatiti dividenda od 23 kuna, što bi ukupno bilo 69 milijuna kuna, a traži i da se preostali dio stavi u zadržanu dobit.

Dukat grupa, navodi Vlainić, od 2007. do prošle godine u zadržanu dobit stavila je ukupno 1,18 milijardi kuna, a Dukat 918 milijuna kuna.

S druge strane, Domagoj Jukić se zalaže da Dukat isplati dividendu od 100 kuna po dionici, što bi kompaniju koštalo 300 milijuna kuna. On se također protivi poslovnim izvješćima jer se u njima „ne prikazuju stvarni odnosi društva Dukat i većinskog dioničara“.

Isto tako, Jukić smatra da predstavnici Lactalis grupe, direktor financija i administracije te grupe Olivier Christophe Savary i trenutni zamjenik predsjednika NO-a Dukata Michel Francois Jacques Auguste Peslier, ne bi trebali biti članovi Nadzornog odbora Dukata. Niti bi se trebao odobriti, dodaje, rad direktorima Dukata i članovima NO-a.

Prema jučerašnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, Lactalis grupacija je vlasnik 93, 69 posto Dukata. Pero Vlainić je vlasnik 3475 dionica, odnosno 0,12 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:25