RWE dao najbolju ponudu

ENERGIJA Koprivnica je prvi grad koji je prodao svoju plinsku mrežu

Prema procjenama samih distributera, liberalizacija koja kreće sljedeće godine za nekoliko će godina tržište energije svesti na svega tri do pet velikih igrača. RWE bi, po svemu sudeći, mogao biti jedan od njih
Zoran Miliša, predsjednik Uprave tvrtke RWE Energija i RWE Plin sa svojim timom
 Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Odluka je donesena - koprivnički plinski biznis, kako neslužbeno doznajemo iz Koprivnice, završit će u rukama RWE-a. Njemačka energetska tvrtka iza sebe je ostavila PPD, MET, Zagorski metalac i Petrol, koji se javio u konzorciju s Geoplinom, te u posljednjem krugu natječaja dala najbolju ponudu za preuzimanje 75 posto udjela u tvrtkama Koprivnica plina koja drži distribucijske kanale i Koprivnica Opskrba, univerzalnom pravnom sljedniku za opskrbu plinom koja se obavljala u gradskom poduzeću Komunalac.

RWE tako postaje strateški partner Gradu i Komunalcu te preuzima opskrbu 12 tisuća kućanstava i više od 1000 poslovnih subjekata, među kojima su i tvrtke, poput Podravke, Carlsberga i Hartmanna. Time i formalno kreće očekivano okrupnjavanje na tržištu plina. Procesom prodaje upravljala je konzultantska kuća PWC.

U RWE-u nisu imali komentar pa nije bilo moguće saznati detalje, kao ni kojom su cijenom nadmašili konkurente. No, kako neslužbeno saznajemo iz krugova bliskim koprivničkoj gradskoj vlasti, za prodaju 75 posto udjela postignuta je cijena veća od 50 milijuna kuna. Ovih dana, otkrivaju nam isti izvori, počinju pregovori oko zadnjih detalja.

Načelno se može čuti da Koprivnica želi da strateški partner zadrži 32 radnika iz obje tvrtke u narednim godinama, a dugoročna im je namjera da postanu energetski hub u regiji, tj. da se strateški ulaže kako bi se doprinijelo razvoju energetske djelatnosti u Koprivnici i širenju te djelatnosti u regiji. Nadaju se da će sa strateškim partnerom imati konkurentne cijene te osvajati nova tržišta.

Takav rasplet događaja rezultat je natječaja od početka srpnja ove godine, kada je poduzeće Komunalac po nalogu gradske uprave objavilo javni poziv potencijalnim investitorima za preuzimanje do 100 posto udjela u spomenutim tvrtkama. Tijekom samog procesa naglasak je bio na pronalasku strateškog partnera jer se htio zadržati određeni udio, a ne na pronalasku kupca. Javili su se svi ozbiljni igrači iz plinskog svijeta (u međuvremenu su otpali EVN, Ina i Proenergy Hrvatska koji su se također iskazali interes), osim, koliko je poznato, HEP-a.

Sam proces odvijao se u nekoliko faza: od poziva za dostavu iskaza interesa, poziva za dostavu neobvezujućih ponuda, poziva za dostavu obvezujućih ponuda do sklapanja ugovora o strateškom partnerstvu bi uskoro trebao biti potpisan - finalizacija posla očekuje se do kraja godine. Koprivnica će tako postati prvi hrvatski grad koji je krenuo u restrukturiranje plinskog biznisa te pronašao strateškog partnera, čime je i formalno počelo očekivano okrupnjavanje na plinskom tržištu. No, ne i posljednji grad.

Oni su, naime, procijenili da nakon 1. travnja iduće godine, kada službeno kreće liberalizacija tržišta plina za kućanstva i prestaje ikakva regulacija cijena, neće moći konkurirati većim igračima koji će formirati cijene na temelju većih nabavljenih količina te ulagati u infrastrukturu bez novog zaduživanja.

Problemi Značajan utjecaj na djelatnost opskrbe plinom, što su pojasnili u pozivu iz srpnja za pronalazak strateškog partnera, imao je već i prestanak isporuke kaptažnog plina 2014. čime su izgubili jeftiniji izvor plina. Kao srednje veliki opskrbljivač poslovnih subjekata Komunalac je unazad dvije godine suočen s velikom konkurencijom, značajnim rastom troškova nabavne cijene plina i transportnih troškova plina te otežanim uvjetima ugovaranja prodaje plina u odnosu na veletrgovce. Mnogi će zbog sličnih problema krenuti njihovim putem. Nakon travnja 2017. slijedi tržišna utakmica za svakog potrošača, što potencijalno može značiti i niže cijene plina za kućanstva o kojima je u ovom trenutku nezahvalno spekulirati, ali i manje opskrbljivača.

Trenutačno je na tržištu 34 distributera koji su u obvezi javne usluge i koji plinom opskrbljuju kućanstva, a s vremenom će većina otpasti. Veći će kupovati manje. Kako opskrbljivači sami prognoziraju, liberalizacija će za nekoliko godina to tržište svesti na svega tri do pet velikih igrača. RWE bi, po svemu sudeći, mogao biti jedan od njih. Već je počeo konkurirati lokalnim distributerima. Nisu čekali 1. travnja 2017., nego su procijenili da je pravi trenutak za ulazak u segment kućanstva te su početkom rujna ove godine počeli, nakon električne energije s kojom su među prvim i jačim konkurentima HEP-u te opskrbe poslovnih subjekata plinom, nuditi i opskrbu kućanstava plinom.

Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije i RWE Plina, tada je istaknuo da će se raditi o prosječnoj uštedi od dva računa godišnje po kućanstvu, odnosno ukupno oko 500 kuna za prosječan stan i 1000 kuna za standardnu kuću te da više od 1500 kućanstava čeka potpisivanje ugovora. U Hrvatskoj je, inače, 650 tisuća korisnika plina u kategoriji kućanstava, a ukupna potrošnja plina u kućanstvima iznosi oko šest teravatsati.

RWE u Europi ima ukupno 23 milijuna kupaca struje i plina, samo plina godišnje isporuče oko tisuću puta više od ukupne potrošnje u Hrvatskoj, uključujući industriju i kućanstva. Očekuju da će, kao i u segmentu struje, u naredne tri godine zauzeti 10 posto hrvatskog tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:17