Rasla operativna dobit

Ericsson Nikola Tesla: Pad prodaje na ruskom i domaćem tržištu, očekuju nove prilike u BiH

Gordana Kovačević, ENT
 Dragan Matić / HANZA MEDIA
Prihodi Ericsson Nikola Tesla Grupe iznosili su u prva tri kvartala ove godine oko 1,07 milijardi kuna, što je 5,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit pala 10,8 posto, na 51,9 milijuna kuna, priopćili su danas iz te tvrtke.


U izvješću se, pak, navodi da u ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta iznosi 17 posto, usluge za švedski Ericsson oko 63 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 20 posto.

- Premda nam prihodi od usluga na Ericssonovom tržištu kontinuirano rastu, još uvijek nismo uspjeli u potpunosti neutralizirati pad prodaje na tržištima Zajednice Neovisnih Država. Domaće tržište bilježi blagi pad, dok je prodaja na tržištima jugoistočne Europe na razini prethodne godine - pojasnila je financijske rezultate Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Kovačević kaže kako gotovo svi ključni pokazatelji poslovanja ipak bilježe pozitivna kretanja, pa je tako operativna dobit porasla za više od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 70,4 milijuna kuna, dok je dobit prije oporezivanja porasla za 8,7 posto, na 67,8 milijuna kuna.
- Unatoč većoj dobiti prije oporezivanja, neto dobit je u padu 10,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje zbog izostanka poreznih olakšica za razvojno-istraživačke aktivnosti - kazala je Kovačević.

Na domaćem tržištu tvrtka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 182,4 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 1,5 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Na izvoznim tržištima, pak, bez Ericssonova, prihodi od prodaje iznosili su, pak, 214,6 milijuna kuna i manji su za 31,6 posto na godišnjoj razini.

- Na domaćem tržištu pozicionirani smo kao pouzdan partner našim kupcima u implementaciji tehnoloških rješenja za umreženo društvo. Što se izvoznih tržišta tiče, u sljedećem razdoblju očekujemo nove poslovne prilike, prvenstveno na bosansko-hercegovačkom tržištu. Na tržištu Zajednice Neovisnih Država u tijeku su marketinško-prodajne aktivnosti na nekoliko projekata u telekom segmentu i segmentu Industrije i društva - najavila je Kovačević.

Naime, najveći pad, za 46 posto, kako je prethodno navela predsjednica Ericssona Nikole Tesle, zabilježen je upravo na tržištu Zajednice Neovisnih Država, pa su tako prihodi od prodaje iznosili 117,5 milijuna kuna. Na Ericssonovom tržištu tvrtka je, pak, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 672,4 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 5,9 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:02