Izazovno

ERICSSON NIKOLA TESLA Rast prihoda od 17,2 posto zbog izvoza, slabiji rezultat u Hrvatskoj uslijed odgađanja niza javnih e-projekata

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.10.2016. u 12:04

Zagreb, 191113.
Predsjednik Vlade Zoran Milanovic posjetio je tvrtku Ericsson Nikola Tesla gdje je prisustvovao prezentaciji o toj kompaniji s naglaskom na zaposljavanje visokoobrazovanih zaposlenika.
Na fotografiji: zgrada Ericsson Nikola Tesla.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Ericsson Nikola Tesla ostvario je u prvih devet mjeseci ove godine prihode od prodaje od 1,3 milijarde kuna, 17,2 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit pala, pokazuje poslovno izvješće te kompanije.

Neto dobit u prvih devet mjeseci iznosila je 58,2 milijuna kuna, što je 4,5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, stoji u izvješću, objavljenom u petak.

Operativna dobit smanjena je u istom razdoblju za 2,5 posto, na 59,7 milijuna kuna, dok su prodajni i administrativni troškovi smanjeni za 1,5 posto na godišnjoj razini, na 59,2 milijuna kuna.

„Tijekom prvih devet mjeseci ove godine kompanija je nastavila stabilno poslovati. Prihodi od prodaje veći su 17,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine uslijed značajnog porasta prihoda na tržištu Zajednice Neovisnih Država i Ericssonovom tržištu. Time je neutraliziran pad prihoda na domaćem tržištu i na tržištima Jugoistočne Europe", poručila je u priopćenju Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država prihodi od prodaje dosegnuli su 217,6 milijuna kuna, što je porast od 300,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Na Ericssonovom je tržištu, pak, u prvih devet mjeseci ostvareno 635,2 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je porast od 8,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Na izvoznim tržištima, bez Ericssonovog, prihodi od prodaje iznosili su 313,9 milijuna kuna, što je porast od 76,8 posto na godišnjoj razini.

Na domaćem tržištu Ericsson Nikola Tesla ukupno je ostvario 185,2 milijuna kuna prihoda od prodaje, 9,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Na domaćem tržištu dodatni izazov predstavlja jaka konkurencija te konsolidacija i centralizacija nabavnih procesa od strane globalnih kupaca/operatora. U području e-sustava velik broj projekata je odgođen zbog izvanrednih parlamentarnih izbora", navodi se u izvješću Ericssona Nikole Tesle.

Ističe se i da se na tržištima jugoistočne Europe bilježi pad prihoda od prodaje uslijed negativnih ekonomskih kretanja i složene političke situacije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo