KRIZA U ŠKVERU

EUROPSKA KOMISIJA ODOBRILA HRVATSKOJ DA ULJANIKU IZDA JAMSTVO Na pomolu spas posrnulog brodogradilišta, radnici štrajk stavljaju u mirovanje

 
Radnici u škveru Uljanik
 Goran Sebelic / HANZA MEDIA

Europska komisija zaključila je da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima Europske unije o državnim potporama. Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja.

- Državno jamstvo Republike Hrvatske pomoći će brodogradilištu Uljanik da nastavi s radom i zadrži 1800 radnih mjesta za vrijeme izrade pouzdane strategije za restrukturiranje kojom će si osigurati budućnost. Stoga smo danas odobrili to jamstvo. Planom restrukturiranja mora se osigurati dugoročna održivost tog društva bez stalne javne potpore kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri - izjavila je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Zeleno svjetlo Europske komisije komentirala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

- Odluka Europske Komisije omogućava provođenje već prethodno donesene odluke Vlade. Kredit koji će Uljanik dobiti omogućit će isplatu plaća i isplatu dobavljača. To je dok Uljanik ne preživi do pronalaska strateškog partnera. Zbog toga pozivam upravu da žurno pristupe dovršetku programa restrukturiranja i pronalaženju partnera koji se mora pronaći u kratkom roku. Pozivam i banke da zajedno s Upravom usuglase sve ugovore kako bi novac što prije došao do radnika i dobavljača, rekla je Dalić.

- Mislim da je ovom današnjom odlukom svladana jedna od posljednjih prepreka da Uljanik isplaćuje plaće. No, ovo jamstvo nije stabilno i trajno rješenje problema, s obzirom da Uljanik očekuje kompletno restrukturiranje i pronalaženje strateškog partnera - kazala je Martina Dalić i napomenula kako očekuje da će Uprava društva donijeti u što kraćem roku program restrukturiranja.

- U odluci o donošenju državnog jamstva mi smo zatražili od Uljanika da donese sve odluke koje će omogućiti da se program restrukturiranja pripremi i provede u što kraćem roku - zaključila je.

Inače, prije ove vijesti iz Bruxellesa, u Uljaniku su radnici pripremali štrajk. Njih čak 2.800 najavilo je da u utorak u 7 sati ujutro kreće s obustavom rada nakon neuspješnog mirenja tri sindikata koja djeluju pri pulskom brodogradilištu te tamošnje uprave.

Nakon vijesti iz Bruxellesa o odobrenom izdavanju državnog jamstva, predstavnik štrajkačkog odbora i član Sindikata metalaca Hrvatske Đino Šverko kazao je u izjavi za televiziju N1 kako će se sastati sutra u 6:30 sati ujutro i vjerojatno donijeti odluku da se štrajk stavi u stanje mirovanja, no kako će i dalje biti u pripravnosti.

Miletić: Odluka Europske komisije izvrsna vijest za Uljanik i brodogradnju u RH

Predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić u ponedjeljak je iz Bruxellesa izrazio zadovoljstvo što je Europska komisija odobrila državno jamstvo pulskom brodogradilištu Uljanik, ističući kako je to izvrsna vijest prije svega za sve radnike Uljanika, ali i za čitavu brodogradnju u Hrvatskoj.

"S druge strane, ovo je tek prvi korak u procesu sanacije i spašavanja Uljanika. Zato pozivam sve koji su uključeni u taj proces da odmah danas nastave s razgovorima i planiranjem sljedećih koraka koji će dovesti do pronalaženja dugoročnog i održivog rješenja", navodi Miletić u priopćenju.

Ističe kako vjeruje u Uljanik, njegove radnike i proizvodnju te je siguran da će u narednim mjesecima znati opravdati dano povjerenje. Napominje kako je Uljanik u svojoj 162 godine dugoj uspješnoj povijesti pokazao da može biti jedan od pokretača razvoja, ne samo Pule i Istre, već i cijelog hrvatskog gospodarstva.

"Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom procesu - Uljaniku, lokalnoj i regionalnoj samoupravi te Vladi RH koja je promptno reagirala. Ostajemo u Bruxellesu i nastavljamo razgovore s predstavnicima europskih institucija. Vjerujemo u snagu Uljanika", zaključuje Miletić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:04