Najveći hrvatski proizvođač piva

EVO ŠTO RADE NOVI ŠEFOVI ZA 'ŽUJU' Uložili u nove kotlove skoro 2 milijuna eura, pripremaju inovativno ljetno piće i 'pišu' odgovor craft pivarima

Marko Njavro, predsjednik Uprave Zagrebacke pivovare
 Arhiva / HANZA MEDIA

Najveći hrvatski proizvođač piva, Zagrebačka pivovara, završava s investicijom u nove kotlove vrijednu 1,9 milijuna eura, a najavljuju i da će uskoro na tržište izbaciti inovaciju, Ožujsko Bazga.

Krajem prošle godine na čelo Zagrebačke pivovare stigao je Marko Njavro koji je na toj poziciji, nakon deset godina, zamijenio Sergeya Yeskova. Njavro je prije toga bio predsjednik poslovne jedinice u Bugarskoj. Nedavno je pak na poziciju direktora proizvodnih i logističkih operacija za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu stigao Dubravko Tomé i, kako kaže Njavro, time je završena reorganizacija u tvrtki.

“Vjerujem da imamo jak tim koji može odgovoriti na sve izazove”, naglašava Njavro, napominjući da su doveli i pojačanja iz drugih kompanija.

Ne brine ih rastuća craft scena

- Kolege su me u početku čudno gledale kada sam rekao da je pojavljivanje craft scene za nas dobra stvar, ali ja to zaista mislim. Na taj način se popularizira kategorija i općenito industrija piva, što je dobro. Druga stvar je što, naravno, craft piva uzimaju dio tržišta od najvećih, no na nama je da na to odgovorimo i tom smislu planiramo konkretnije korake vrlo brzo - najavljuje Njavro.

Zagrebačka pivovara dio je velike globalne korporacije Molson Coors. U sklopu europskog „business unita“ drugo su najveće tržište po važnosti, odmah iza Velike Britanije. Trenutačno proizvode sedam brendova, ne računajući ekstenzije, a još šest uvoze i distribuiraju. Glavni brend je Ožujsko s oko 34 posto udjela na tržištu, nakon kojeg dolazi Lowenbrau s šest posto i Staropramen s 3,4 posto udjela.

U 2015. su ukupni prihodi iznosili su 993,5 milijuna kuna, što je gotovo 43 posto udjela u ukupnim prihodima djelatnosti proizvodnje piva. “I 2016. godina je za nas bila uspješna, ostvarili smo plan i nastavili rasti”, kaže Njavro. Komentirajući aktualne investicije, naglašava pak da s instaliranjem novih kotlova komine u Ilici dobivaju bolju kvalitetu i iskorištavanje sirovina i energenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:17