SCENIC ECLIPSE

FOTO: KONAČNO JEDNA LIJEPA VIJEST IZ BRODOGRADILIŠTA U PROBLEMIMA S navoza Uljanika porinut je 200 milijuna eura vrijedan polarni istraživački kruzer!

 
Porinuće broda Scenic Eclipse
 Goran Sebelic / Hanza Media

Konačno, nakon niza tmurnih dana za pulsko brodogradilište Uljanik, danas lijep događaj. Iako s kašnjenjem, porinut je luksuzni polarni istraživački putnički kruzer, odnosno novogradnja 530, koju je Uljanik ugovorio s jednom od tvrtki u sklopu australske Scenic grupe. Riječ je o luksuznom putničkom brodu za prijevoz 237 putnika za oceansku plovidbu, uključujući i polarna mora. Brod dužine 168 i širine 21,5 metara bit će sagrađen u skladu s najnovijim ekološkim zahtjevima.

Riječ je o prvom takvom kruzeru na svijetu sa šest zvjezdica te najskupljem brodu ikad sagrađenom u nekom hrvatskom brodogradilištu koji bi put Antarktika trebao zaploviti krajem 2018. godine. To je i jedan od strateških ciljeva Uljanika, kako u posljednje vrijeme navodi njegovo vodstvo - gradnja visokospecijaliziranih brodova. Iako nisu navodili kolika je njegova cijena, procjenjuje se da je vrijedan oko 200 milijuna eura. A ni putovanja njime neće biti puno jeftinija - procjenjuje se da će se cijena aranžmana po osobi kretati oko 150.000 dolara. Porinuće je bilo radno, a nazočili su mu i sami naručitelji koji su u međuvremenu naručili još jedan sličan brod u pulskom škveru.

„Polar cruiser je nešto potpuno novo i umnogome potpuno različit projekt od svega što je ULJANIK dosad projektirao i gradio. Brod je vrlo kompleksan i traži od nas neka potpuno nova znanja i u projektnom smislu i u samoj izvedbi. Brod ima jako puno specifičnosti te od naših projektanata, konstruktora i radnika zahtijeva ulaganje maksimalnog znanja, truda i stečenog iskustva kako bi se ovako složen i kompleksan projekt izveo uspješno do kraja. Moram zahvaliti brodovlasniku gospodinu Glenu Moroneyju i njegovoj ekipi, koji su u Uljaniku prepoznali potencijal i pravog partnera za projektiranje i izgradnju ovako kompleksnog broda te potpisom ugovora dali veliko povjerenje našem brodogradilištu, kazao je Marinko Brgić, član Uprave Uljanika.

Okupljenima se zatim obratio i australski brodovlasnik Glen Moroney, koji je 1986. osnivao kompaniju, a od 2008. posebno se specijalizirao za luksuzna riječna krstarenja Europom. U ponudi imaju dvadesetak luksuznih kruzera. Istaknuo je da je riječ o iznimnom projektu te zahvalio svim suradnicima koji u njemu sudjeluju. Tradicionalnim presijecanjem konopa i razbijanjem pjenušca o pramac broda radna kuma Carmen Mikuš, članica užeg tima brodovlasnika na projektu 530, zaželjela je brodu dugu i sigurnu plovidbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:53