Tržište kapitala

Hanfa poručila investitorima da oko Agrokorovih kompanija odluke donose na temelju službenih informacija, a ne tekstova u medijima

Zagreb, 160713. Petar Pierre Matek, predsjednik uprave Hanfe, fotografiran u hotelu International.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Petar Pierre Matek, predsjednik uprave Hanfe

Ako bude transakcija i likvidnosti, već za tjedan dana, odnosno sljedećeg petka, dionicama Belja, Jamnice, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka moglo bi se trgovati u modalitetu kontinuirane trgovine, na način na koji se od danas trguje dionicama Leda, potvrdio nam je izvor sa Zagrebačke burze.


Podsjetimo, nakon gotovo šest mjeseci obustave trgovanja, dionicama Agrokorovih tvrtki koje su 'izlistane' na Zagrebačkoj burzi, od danas se ponovno trguje. Razlog deblokade njihova trgovanja u Hanfi i na Zagrebačkoj burzi našli su u objavi godišnjih izvješća o poslovanju za 2016., kao i izvješća o poslovanju tih tvrtki u prvom tromjesečju ove godine. Nova poslovna izvješća Agrokorovih tvrtki, podsjetimo, rađena su pod paskom konzultantske kuće PwC.

Ipak, danas su se jedino dionice Leda pojavile na službenom tržištu, odnosno jedino se njima trguje, kako su priopćili s Burze, u modalitetu kontinuirane trgovine. Dionice ostalih Agrokorovih tvrtki uvrštene su u redovito tržište, pa se njima trguje po modalitetu dražbe. Razlika između dva tržišta je u transparentnosti, koja je kod Leda povećana nakon što su mirovinci kupovali njegove dionice, te u likvidnosti, odnosno ostvarenim prometima na burzi.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) danas je objavila priopćenje povodom početka trgovanja dionicama Agrokorovih kompanija, posebno se osvrnuvši na mogući utjecaj neprovjerenih informacija na cijenu dionica. Naime, Hanfa je upozorila ulagače u vezi s trgovanjem dionicama društava iz grupe Agrokor da donose investicijske odluke samo na temelju službenih informacija objavljenih putem Zagrebačke burze, OTS sustava Hine ili Hanfe. 

Agencija pritom posebno napominje da sva ostala mjesta na kojima se mogu pojaviti informacije o izdavateljima, poput raznih novinskih tekstova, neautoriziranih intervjua, televizijskih priloga, kao i internetskih portala te foruma, ne smatraju se službenim izvorom informacije.

„S tim u vezi, Hanfa skreće pozornost ulagateljima da trebaju uzeti u obzir dodatni rizik kojem su izloženi u slučajevima kada svoje investicijske odluke donose na temelju neprovjerenih, neslužbenih, špekulativnih i sličnih informacija o nekom izdavatelju“, navodi se u priopćenju Hanfe.

Naravno, kompanije trebaju postupati "na način kojim će osigurati da su sve propisane informacije javno dostupne na zakonom propisanim mjestima i u propisanim rokovima kako bi se smanjili ili u potpunosti izbjegli slučajevi objavljivanja neprovjerenih, neslužbenih i špekulativnih informacija u nekim drugim izvorima, ili objavljivanje službenih informacija na nekim drugim mjestima".

Tagovi

Izdvajamo