SVE OPCIJE SU MOGUĆE

HOĆE LI UBERU BITI ZABRANJEN RAD? Izvor iz Vlade: Beč, Danska, Italija... od tamo su izbačeni. Ali, kod nas je ograničen broj samo apoteka i taksija!

 HANZA MEDIA

Iako je premijer Andrej Plenković Uberu poručio da posluju ilegalno, čime je, nadaju se u Hrvatskoj obrtničkoj komori koja je prekjučer sudjelovala u prosvjedu, otvorio vrata mogućnosti da im se uskoro zabrani rad u Hrvatskoj, Uber je najavio da sljedeći tjedan kreću s novom uslugom, UberBoat, odnosno prijevozom putnika na moru.

- Uber će prvi put u svijetu lansirati UberBoat kao stalnu uslugu tijekom ljetnih mjeseci upravo u Hrvatskoj - najavio je Matija Mesić, glasnogovornik Ubera za Hrvatsku.

U Vladi neslužbeno doznajemo kako ne bi voljeli da dođe do toga da Uberu moraju zabraniti rad, ali kako ni to nije isključeno. Kažu da još nije donesena konačna politička odluka, no istodobno naš izvor nabraja europske zemlje i gradove u kojima je Uberu zabranjeno djelovanje.

- Beč, Danska, Italija... - nabraja naš sugovornik iz Vlade, te dodaje da je u nas ipak nužna liberalizacija tržišta. - Nedopustivo je da lokalna zajednica ograničava broj licenci za taxi usluge, pa u Splitu je izdano 120 licenci, to nije normalno. Neka tržište regulira koliko će ih biti, ograničen je samo broj apoteka i taksija, zamislite da ograničimo broj pekara?! - komentira naš sugovornik te kao dobar primjer izdvaja Rijeku u kojoj je taj broj neograničen. Zato se u Vladi radi na izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, te bi i u roku od desetak dana trebala biti donesena odluka o tome što će dalje biti s Uberom u Hrvatskoj.

100.000 korisnika

U Uberu na pitanje planiraju li nastaviti rad u Hrvatskoj pod novim okolnostima, odgovaraju: - Uber nije nešto što se događa nego se to već dogodilo, samo se treba srediti regulativom. Mi u ovom trenutku imamo oko 1500 ljudi koji rade i žive od Uberove platforme. Imamo oko 100.000 korisnika koji redovito koriste naše usluge. Očekujemo ovo ljeto i 100.000 turista koji će koristiti Uber.

Na pitanje kako komentiraju izjave premijera Plenkovića, Mesić, glasnogovornik Ubera za Hrvatsku, kaže da su im “u trenucima kada je Uber dolazio u Hrvatsku, pravni savjetnici predložili model po kojem Uber može poslovati”.

- Od tada s Ministarstvom radimo na novoj regulativi, tako da pozdravljamo najavu premijera koji kao rješenje predlaže izradu moderne i proeuropske regulative. U međuvremenu Uber je prilagodio svoje poslovanje u Hrvatskoj na fiskalnom nivou, a partneri vozači podliježu svim postojećim propisima i regulativama - kaže Mesić.

HOK

Podsjetimo da je premijer Plenković prekjučer ukazao kako je do sada provedeno više od 170 inspekcijskih nadzora. - Izrečene su novčane kazne u iznosu od 5,2 milijuna kuna, zaplijenjeno je 11 vozila, a na prekršajnim sudovima izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda - naveo je premijer. Dodao je da nadležna tijela, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva provode analize sukladno svojim nadležnostima te će “u dogledno vrijeme predložiti odgovarajuće izmjene i dopune važećih zakona kako bi se preciznije reguliralo to pitanje”.

Dragutin Ranogajec iz Hrvatske obrtničke komore poručuje: - Premijer je osnovao radnu skupinu koja mora do srijede pronaći konačno rješenje, i najvjerojatnije zabraniti rad Uberu. Oni ne poštuju zakone, a nastavljaju s agresivnim reklamiranjem. Uber mora poslovati pod istim uvjetima kao i ostali - komentira Ranogajec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:37