'Imamo pravo reći ne'

HOĆE TRADICIONALNU TOSKANSKU PONUDU, NE BRZU HRANU Firenca ne pušta McDonald's na znameniti Piazza del Duomo, pa američki lanac traži odštetu

Firenca
 Arhiva / Pixabay.com

Američki lanac restorana brze hrane McDonald's podnio je odštetni zahtjev protiv Firence zbog odbijenog zahtjeva za otvaranjem restorana na znamenitom središnjem trgu Piazza del Duomo.

Iz američke su kompanije novinskoj agenciji AFP u ponedjeljak potvrdili da od Firence traže 17,8 milijuna eura odštete budući da su gradske vlasti odbile njihov zahtjev za otvaranjem restorana na Piazza del Duomo.

U McDonald'su napominju da je zahtjev podnesen upravnom sudu, ne navodeći druge detalje.

Gradonačelnik Firence Dario Nardella odbio je u lipnju McDonald'sov zahtjev za otvaranjem restorana na središnjem trgu, a u srpnju odluku su potvrdili i nadležni konzervatori.

"McDonald's ima pravo podnijeti zahtjev jer zakoni to dozvoljavaju a mi imamo pravo reći ne", kazao je gradonačelnik zastupnicima u gradskoj skupštini, dodajući kako želi poduprijeti "tradicionalna poduzeća" u tom području.

"Nemamo predrasuda" prema McDonald'su, naglasio je Nardella, napominjući da je kompanija već otvorila restorane u drugim dijelovima grada.

Prema izvješćima u talijanskim medijima, McDonald's posebno smeta 'košarica' Firence jer su gradskim vlastima obećali da će znatno promijeniti poslovni model kako bi se uskladili s lokalnom regulativom.

Restorani brze hrane niču u Firenci poput gljiva poslije kiše, reagirajući na potražnju gostiju manje platežne sposobnosti, pa su gradske vlasti u siječnju usvojile nove propise kojima se od restorana u povijesnoj gradskoj jezgri traži da koriste "tipične proizvode" iz samog grada i iz Toskane.

Piazza del Duomo dragulj je gotičke i renesansne arhitekture. Među znamenitostima izdvajaju se katedrala Santa Maria del Fiore, Giottov zvonik i Krstionica svetog Ivana.

Prošlog mjeseca talijanski list La Republicca izvijestio je da je planirano otvaranje McDonald'sova restorana u blizini Trga svetog Petra u Vatikanu razbjesnilo kardinale nastanjene u zgradi u kojoj bi restoran trebao biti smješten.

Plan "ni u kom slučaju ne poštuje arhitektonsku tradiciju jednog od najkarakterističnijih trgova koji gledaju na kolonadu Trga svetog Petra", citirao je list riječi kardinala Elija Sgreccie.

Prilikom otvaranja restorana na povijesnim lokacijama u Europi Mcdonald's i ostali restorani brze hrane često nailaze na otpor motiviran povijesnim i arhitektonskim razlozima. Mnogi sporovi u konačnici završavaju kompromisom na području izbora jela, odvoza otpada i arhitektonskog rješenja pročelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:54