Bezobzirno

HPB 'IZBRISAO' KLIJENTE I OSTAVIO IH BEZ PRIMANJA Prodali njihove dugove i onda im jednostavno zatvorili račune, danas ih pozvali natrag!

Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a
 Biljana Gaurina / CROPIX

Nakon što je njihova dugovanja prodala specijaliziranoj tvrtki za otkup i naplatu dugova B2Kapital, Hrvatska poštanska banka je klijentima zatvorila račune, a kako je objavio 24 sata, u novinsku je redakciju zbog toga u srijedu stiglo više od stotinu poziva ogorčenih čitatelja jer nisu mogli do svojeg novca budući da im je to bio jedini račun.

Danas je, nakon što je postalo jasno da je njihov potez izazvao pažnju medija i negativnu reakciju javnosti zbog prilično bezobzirnog postupanja, HPB pozvao 'izbrisane' klijente da otvore nove tekuće račune, te im poručio da će isplata mirovina biti omogućena najkasnije do 10 ožujka. Također, onima koji su blokirani, kažu, neće naplatiti naknadu za vođenje računa, a oni čiji je ukupni dug manji od 200 kuna bit će oslobođeni plaćanja duga.

Banka je u prvi mah klijentima samo poslala pisanu obavijest 10. veljače o prodaji potraživanja i zatvaranju računa, a u odgovoru novinarima je napomenula da je klijente Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uputio da otvore novi račun u bilo kojoj banci kako bi bila moguća uplata njihovih primanja.

Ta je banka inače u većinski državnom vlasništvu, a ovih je dana objavila financijski izvještaj za prošlu godinu te se njeno vodstvo pohvalilo s najboljim rezultatima u zadnjih 25 godina. Također, najavili su kako im je za dalje uspješno poslovanje i rast nužna dokapitalizacija.

Njihovo najnovije priopćenje kojim pokušavaju popraviti narušeni imidž donosimo u cijelosti:

„Povodom poteškoća nastalih u isplati mirovina i drugih primanja klijentima čija su potraživanja prodana, a računi zatvoreni, Hrvatska poštanska banka poziva te klijente da u njima najbližoj poslovnici HPB-a ili poštanskom uredu još danas otvore tekući račun. Banka će, prema dogovoru s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje, isplatu mirovina i drugih primanja na novootvorene račune omogućiti u najkraćem roku, najkasnije do 10. ožujka.

Svim klijentima koji su u postupku ovrhe, odnosno čiji su računi blokirani, HPB neće naplaćivati naknade za vođenje računa.

Građani čije je potraživanje prodano fondu, a čiji je ukupni dug manji od 200 kuna, prema HPB-ovom dogovoru s fondom, bit će oslobođeni plaćanja duga.

Žao nam što je došlo do nemogućnosti isplate mirovina nekim korisnicima 1. u mjesecu kako je to uobičajena praksa HPB-a usprkos tome što smo klijente obavijestili o prodaji njihovih potraživanja.

Klijente još jednom pozivamo da što prije otvore račune kako bismo ubrzali isplate.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:09