PREDSTAVILI I ROBOT STEMI

HRVATSKA IT TVRTKA CROZ U KUVAJTU LOVI VELIKI POSAO ‘Oni tek uvode PDV, ministru financija smo prezentirali kako to informatički riješiti’ 

U Kuvajtu su prezentirali i robot STEMI koji je nedavno postigao veliki uspjeh na najvećem sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu – CES
 Arhiva / HANZA MEDIA/CROZ

“Bliski istok je dio svijeta u kojem vidimo priliku za dokazivanje. Potencijal samog tržišta je ogroman i to ne samo za hrvatsku IT industriju, nego i sve tvrtke koje mogu ponuditi proizvode i usluge na svjetskoj razini”, kaže Krešimir Mudrovčić, član Uprave IT tvrtke CROZ, nakon što se vratio iz Kuvajta.

Prvi projekt na Bliskom istoku imali su prije desetak godina, a ovoga tjedna otišli su korak dalje i priključili se državnoj delegaciji u posjetu Kuvajtu. Među ostalim, razgovarali su s ministrom financija Anasom Khalid Al-Salehom kojemu su predstavili svoja iskustva iz područja poreznih informatičkih sustava. Naime, zemlje Zaljeva odlučile su u 2018. godini uvesti porez na dodanu vrijednost (PDV), no kako su se prihodovne strane javnih financija dosad temeljile na prihodima od nafte, to znači da oni sada moraju graditi porezne sustave praktički iz temelja. Kako je potrebno da, između ostalog, definiraju implementaciju informatičkog rješenja, tvrtka CROZ im je tijekom posjeta prezentirala svoje ideje kako to učiniti.

Osim toga, bili su na sastanku s ministrom obrazovanja Mohammadom Abdulatif Al-Faresom, te mu prezentirali robot STEMI koji je nedavno postigao veliki uspjeh na najvećem sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu – CES. Robot je namijenjen djeci u dobi od otprilike 14 godina koja bi tijekom ‘druženja’ s robotom naučila cijeli splet inženjerskih vještina i životni ciklus jednog inženjerskog zadatka.

Arhiva / HANZA MEDIA/CROZ
Krešimir Mudrovčić

U CROZ-u stoga sada očekuju nastavak razgovora s potencijalnim partnerima iz Kuvajta te pokretanje novih projekata. Na Bliskom istoku i u zemljama Perzijskog zaljeva posluju već nekoliko godina, a njihovi projekti uključuju implementaciju IBM tehnologije i izgradnju složenih informatičkih sustava. Zadovoljni su suradnjom s lokalnim partnerima, a ako bude velikih projekata, razmišljat će i o otvaranju predstavništva u toj regiji, kažu nam.

CROZ je usmjeren na usluge financijskom i javnom sektoru te drugim velikim informatičkim sustavima. Trenutno imaju 200 zaposlenika i sudjelovali su u 500-injak projekata, a osim domaćeg tržišta, u fokusu su im Velika Britanija, Njemačka te Bliski istok. Mudrovčić naglašava kako će nastaviti podržavati i društveno važne projekte, primjerice STEMI, Programerko ili eSkills inicijativu jer imaju pozitivan utjecaj na razvoj digitalnih vještina i društva općenito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:01