Veliki posao

HRVATSKA TVRTKA POBIJEDILA U JAKOJ MEĐUNARODNOJ KONKURENCIJI Pastor će opremiti cijeli Europski parlament vatrogasnim aparatima

Hrvoje Popović
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Hrvatska tvrtka Pastor TVA isporučit će ovoga tjedna 1056 vatrogasnih aparata u Strasbourg te opremiti kompletan Europski parlament svojim proizvodima.
Pastor je taj posao dobio prijavivši se ove godine na međunarodni natječaj s belgijskim partnerom i pobijedivši svojom ponudom u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Europska institucija za svoje francusko sjedište naručila je Pastorove aparate na vodu i pjenu, koji postaju sve veći trend u svijetu, rekao nam je Hrvoje Popović, predsjednik Uprave Pastora.

Izvoze 70 posto proizvodnje

- Radi se o aparatima koji su ekološki znatno prihvatljiviji od tradicionalnih aparata punjenih prahom. U Hrvatskoj, nažalost, ti aparati idu vrlo slabo jer su malo skuplji od klasičnih - rekao je Popović.
Kako cijena nije bila jedini kriterij natječaja, Europski parlament se naposljetku odlučio na proizvode hrvatske kvalitete. Ovog ponedjeljka Pastor je aparate u posebnim kamionima odaslao na istok Francuske, a crvene aparate za gašenje požara ta institucija montirat će tijekom idućih dana.
- Jako je lijepo na narudžbenici kao adresu isporuke vidjeti adresu Europskog parlamenta - zadovoljno nam je rekao Popović.
No, zbog poslovne tajne, vrijednost same narudžbe nije nam htio otkriti. Europski parlament naručio je vatrogasne aparate jer je morao obnoviti svoju protupožarnu opremu, zbog čega je Pastor brže-bolje odlučio iskušati svoju sreću. Krajem studenog stigla je potvrda s viješću da su upravo oni pobijedili na međunarodnom tenderu.
- To će nam biti najljepši božićni dar - nadovezao se Popović, ističući da tvrtka izvozi više od 70 posto svojih proizvoda. Plasiraju ih na tržišta Europske unije, i to uglavnom u srednjoeuropske zemlje, preciznije zemlje Beneluxa, Njemačku, Austriju i Švicarsku. Osim u Hrvatskoj, Pastor je tradicionalno prisutan i na svim tržištima bivše države, a izvozi i u susjedne zemlje kao što su Mađarska i Rumunjska.

Prah ili voda i pjena

Tvrtka Pastor TVA najveći je proizvođač vatrogasnih aparata u jugoistočnoj Europi. Ta tvrtka samostalno proizvodi cilindre za svoje aparate, što znači da je sve - od prerade lima do konačnog vatrogasnog aparata - isključivo njihov proizvod. U tome su jedini u široj regiji te među rijetkima u Europi. Pastor proizvodi sve tipove vatrogasnih aparata od 1 kilograma pa sve do 100 kilograma, koji po konstrukciji mogu biti s bočicom ili pod stalnom tlakom, a kao sredstvo za gašenje koriste prah, ugljični dioksid ili sve popularnija sredstva na bazi vode i pjene. Svi uređaji izrađuju se prema europskim standardima, imaju sve potrebne certifikate te nose HGK-ovu oznaku “Hrvatska kvaliteta”.
Priznanja stižu i zbog razvoja novih proizvoda, koje stvaraju kako bi išli ukorak sa svjetskim trendovima. Pastor je 2014. godine, primjerice, lansirao liniju vatrogasnih uređaja Pastor 1930. različitog dizajna i u šarenim bojama. Linija u imenu nosi 1930. godinu, kada je Srećko Pastor osnovao tvrtku, te se mogu pronaći u raznim domaćim konceptualnim trgovinama. Moderni vatrogasni uređaji namijenjeni su kućama, osobnim automobilima i onim mjestima koja nemaju zakonsku obvezu držanja vatrogasnih aparata (aparati po zakonu moraju biti prepoznatljive crvene boje i imati posebnu specifikaciju).
Trenutno u Pastoru razvijaju inovativan proizvod u partnerstvu s inženjerima i vanjskim suradnicima, koji su sudjelovali u izradi sličnog proizvoda prije 20 godina.


Lansiranje u 2018.

- Planiramo ga lansirati krajem prvog kvartala sljedeće godine - otkrio nam je Popović.
Hrvoje Popović u Pastoru je od 2003. godine. U tom periodu imao je pauzu od šest godina, kada je radio u kompaniji koja se bavi veletrgovinom čeličnih proizvoda.
- U to vrijeme imao sam priliku svjedočiti propasti metaloprerađivačke industrije u Hrvatskoj, odnosno mnogih kompanija koje su se bavile njome. Drago mi je što sam se vratio u Pastor, tvrtku koja je opstala usprkos tim nedaćama - rekao nam je Popović.
Pastor trenutno zapošljava 90 ljudi. Godišnji prihodi kontinuirano rastu iz godine u godinu, dok ove godine očekuju da će oni iznositi više od 60 milijuna kuna. Iz kompanije su zadovoljni jer ostvaruju kontinuirani rast te su najavili da će u bliskoj budućnosti ići i u modernizaciju pogona.
Svi vatrogasni aparati koji će ići u Europski parlament proizvedeni su u Pastorovoj tvornici smještenoj u Rakitju, gdje je tvrtka preselila svoju proizvodnju 2006. godine. Kako nam pojašnjava Popović, u to vrijeme bili su rijetki koji su odlučili proizvodnju ostaviti u Hrvatskoj, no to im se pokazalo kao pun pogodak. Naime, puno je tvrtki svoje proizvodne pogone “premjestilo” na istočna tržišta, primjerice u Kinu.
- Iako nas mnogi danas proglašavaju monopolistima na tržištu, nemamo većinski udio. Točnije, poslujemo u konkurenciji od 20 uvoznika. Nažalost, većina konkurenata uvozi uređaje sumnjive kvalitete s raznih istočnih tržišta. To nas posebice žalosti jer se radi o vatrogasnim aparatima koji su posude pod tlakom, a nužni su za sigurnost svih objekata, pa tako i škola i dječjih vrtića - napomenuo je predsjednik Uprave Pastora i dodao da se vatrogasni aparati sumnjive kvalitete prodaju po nižim cijenama i zbog toga često pobjeđuju na domaćim natječajima.
- Mislim da država radi premalo za domaću proizvodnju, koju definitivno treba zaštititi, posebno u metalskoj branši - zaključio je Popović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:27