U fokusu kapacitete mreže i brzina

HT povećao investicije, do kraja godine popet će se na 1,6 milijardi kuna

Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Hrvatski telekom (HT) u prvoj je polovici godine povećao investicije za 17,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na gotovo 760 milijuna kuna s fokusom na povećanje kapaciteta mreža i brzina, razvoj usluga nove generacije i jačanje digitalnih procesa unutar kompanije i u Hrvatskoj.

"Jačim investicijama HT želi učvrstiti ulogu telekom lidera i ključne kompanije za digitalni napredak Hrvatske. U zadnje četiri godine učinjen je pozitivni zaokret u poslovanju, što prate i odlični poslovni rezultati, ali i odgovornost da se trend održi", ocijenio je Tomašković u petak na konferenciji za novinare u Podgorici.

Najavio je da će investicije do kraja godine dosegnuti oko 1,6 milijardi kuna.

Bez političke volje prijeti tehnološko zaostajanje

"Hrvatsku i njenu tehnološku razvijenost, brzinu pristupa internetu i raznovrsnost kvalitetnih usluga hvale kao bolje u Europi, pa i iz DT-a, no ipak još kasnimo za Europom, primjerice u mobilnim mrežama zbog visoke cijene spektra, a u fiksnoj zbog prava puta", upozorio je Tomašković.

On i član Uprave HT-a Siniša Đuranović ističu da taj namet jedino u Hrvatskoj plaćaju privatni investitori, ali ne i državni poput OiV-a te da to stvara troškove pri gradnji optičke mreže i do 30 posto više nego u EU-u.

Kažu da je za promjenu takva stanja potrebno novo zakonsko rješenje, politička volja i razgovori s Vladom.

Tomašković poručuje da bi te promjene trebale nastupiti čim prije i nada se da će se do kraja godine s Vladom barem približiti boljem rješenju.

Iz HT-a ističu i kako nije problem u investicijama, koje HT može dodatno povećati, ali očekuju više razumijevanja. U suprotnom bi Hrvatska osim u fiksnoj u par godina mogla zaostajati i u mobilnim mrežama, pogotovo s nadolazećim 5G sustavom, upozoravaju iz poslovodstva HT-a.

Najavljuju daljnji razvoj fiksne i mobilne infrastrukture, modernizaciju i digitalizaciju IT poslovanja s 210 milijuna kuna u iduće tri godine.

Iznose da su povećali brzine u mrežama na 263 megabita po sekundi, od čega većina korisnika koristi 40 megabita po sekundi te da će do kraja godine investicijama u fiksnoj mreži velike brzine omogućiti za 876 tisuća kućanstava, a optički pristup za 378 tisuća.

HT, ističu iz vodstva te kompanije, sudjeluju u šest projekata pametnih gradova s 20 partnera i 157 milijuna kuna, od čega je 65 posto sufinancirano iz EU fondova.

HT u sedam mjeseci integracije povećao efikasnost poslovanja CT-a

Tomašković i Uprava HT-a borave u Podgorici prvi put nakon preuzimanja Crnogorskog telekoma (CT) početkom ove godine, a tom su prigodom istaknuli i kako je u sedam mjeseci od preuzimanja reorganizirao poslovanje CT-a, uz povećanje produktivnosti i efikasnosti u gotovo svim segmentima.

U procesima integracije tržišni udjeli CT-a u Crnoj Gori, gdje posluju četiri telekoma, porasli su na 88 posto u fiksnoj telefoniji, na 55 posto u fiksnom broadbandu, na 31 posto u TV uslugama, kao i u još nekim segmentima, rekao je Tomašković.

CT je u zadnjih deset godina investirao više od 200 milijuna eura, a investicije se nastavljaju u integrirane usluge, digitalizaciju, mrežnu pokrivenost koja je sada sa 4G na oko 95 posto, i drugo.

Izvršni direktor CT-a Nikola Ljušev rekao je kako su cijene smanjene u zadnjih par godina te da Vlada Crne Gore razgovara s njima o poboljšanju regulative i suradnji u biznisu i digitalnoj transformaciji u toj zemlji.

Prema podacima CT-a, koji ima 520 zaposlenih, ta je tvrtka u prvoj polovici ove godine ostvarila 41,2 milijuna eura prihoda ili 3,3 milijuna eura manje nego u istom lanjskom razdoblju.

EBITDA, isključujući posebne utjecaje, iznosila je 14 milijuna eura, što je oko milijun eura manja, dok je neto dobit bila 2,2 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:57