Za sigurnije putovanje vlakovima

HŽ Putnički prijevoz i domaća inovativna tvrtka Altpro potpisali ugovor vrijedan skoro 12 milijuna kuna

Zvonko Viduka, Altpro
 Damir Krajac / HANZA MEDIA

HŽ Putnički prijevoz i domaća inovativna tvrtka Altpro potpisuju ugovor za nabavu opreme za sustav autostop-uređaja na vučnim vozilima u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza. Autostop sustav upozorava strojovođu ili automatski koči vlak, ovisno o podacima o brzini vozila prikupljenih prilikom prolaska uz signalne oznake na pruzi, čime putovanje postaje sigurnije.

Ugovor je vrijedan 11,9 milijuna kuna i financira se zajmom Svjetske banke za financiranje Projekta održivog razvoja hrvatskog željezničkog sektora, a oprema za autostop uređaje bit će ugrađena na 48 vučnih vozila HŽ Putničkog prijevoza.

Altpro se bavi razvojem i proizvodnjom signalno - sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu već 20 godina, a trenutno imaju više od 120 stručnjaka u područjima istraživanja, razvoja, projektiranja, proizvodnje i servisa.

Direktor Altproa Zvonimir Viduka istaknuo je kako su autostop sustave tog proizvođača zadnjih šest godina ugradili neki od najpoznatijih svjetskih proizvođača željezničkih vozila poput Alstoma i CAF-a, te hrvatskih Končara i Gredelja. Najavio je da Altpro sustav autostop uskoro kani ponuditi u Njemačkoj, Austriji i Rumunjskoj, a svoje tehnološke sustave već plasira u 47 zemalja.

U očekivanju velikog interesa za autostop sustave, ta tvrtka u okolici Zagreba gradi razvojno-inovacijski centar za vozila gdje će razvijati i proizvoditi autostop sustave i njihove aplikacije za globalno tržište. U novom centru u planu je zapošljavanje 75 djelatnika.

"Nije jednostavno pobijediti na natječaju koji organizira Svjetska banka. To pokazuje da su naše tvrtke stale uz bok vodećim svjetskim tvrtkama iz tog sektora", kazala je državna tajnica za promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac.

Altpro je dobio nagradu Udruge inovatora Hrvatske „Inovacija godine“ za 2014. godinu, za sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC23.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:28