Intelligent Marine Solution

I MURTERSKI MALI ŠKVER RADIT ĆE ZA NORVEŽANE Brodove naručuju ribogojilišta, a cijena svakog doseže milijun eura

Brod za ribogojilišta u Norveškoj
 Arhiva

Ovih je dana šibenska tvrtka CroNoMar u projekt gradnje brodova za norveške naručitelje uvela još jedno malo brodogradilište iz Hrvatske.
Tako će uz Tehnomont iz Pule, šibenski NCP te kaštelanski Oštro u projekt gradnje brodova namijenjenih radu u norveškim ribogojilištima priključiti i murtersko brodogradilište Intelligent Marine Solution.
Kako nam otkriva Ana Zajc, viša projektna savjetnica u tvrtki CroNoMar, ugovorena su dva broda po sustavu jedan plus jedan.
- I u ovom slučaju radi se gotovo o prototipu brodova. Doduše, riječ je o brodovima koji su slični onima sagrađenima u šibenskom brodogradilištu NCP. Ipak, skuplji su i cijena svakog pojedinog broda ovisno o opremi doseže gotovo milijun eura. Isporuka je planirana u kolovozu ove godine, a bude li sve u redu, neće biti zapreke da se suradnja s ovim brodogradilištem nastavi - kaže Ana Zajc.
Kako kaže Enzo Sovitti, direktor tvrtke Intelligent Marine Solution, prvi podugovoreni brod je radni brod dužine 13,75 metara i namijenjen je za rad na ribogojilištima.
- Ovaj posao novi je iskorak našeg brodogradilišta na području međunarodnog sektora marikulture. On, iako manjih dimenzija, nosi na sebi raznovrsnu opremu na kojoj bi joj zavidio i puno veći brod. Iako je sva ta oprema, hidraulička i električna, većinom nabavljena izvan Hrvatske ona u sebi sadrži velik udio domaćeg znanja te domaćih popratnih materijala neophodnih za njihovu ugradnju i rad - ističe Sovitti.
Prema njegovu uvjerenju, Intelligent Marine Solution na ovaj način osigurava prepoznatljiv proizvod na svjetskom tržištu marikulture.

- Ovo je velik iskorak jer naša tvrtka posluje relativno kratko. Dosad su iz našeg brodogradilišta isporučena tri aluminijska radna plovila za nekoliko domaćih naručitelja u sektoru marikulture te više manjih plovila za europske naručitelje. Gradnjom aluminijskih brodova za razne naručitelje, Intelligent Marine Solution uspješno konkurira drugim hrvatskim i stranim brodogradilištima te pruža visoku dodanu vrijednost uz garanciju kvalitete te dokaz da hrvatski brodograditelji znaju svoj posao - kaže Enzo Sovitti.
Što se tiče CroNoMara, kako nam otkriva Ana Zajc, već na početku ove godine potpisani su i novi ugovori za još nekoliko brodova koje će hrvatski partneri proizvesti za norveškog klijenta. Tako je šibenski NCP potpisao nove ugovore za gradnju triju brodova čija bi isporuka trebala biti do kraja ljeta 2018.. Trenutačno je u šibenskom brodogradilištu podugovorena gradnja 11 brodova, čija se isporuka očekuje do kraja ljeta 2018. godine. Radi se o nekoliko različitih tipova brodova, kako po veličini tako i po njihovim tehničkim karakteristikama. Pulsko brodogradilište Tehnomont će u 2018. isporučiti dva radna katamarana dužine 15 metara, jednu ribaricu i jedno servisno plovilo, a tvrtka Oštro iz Kaštela do kraja ljeta ove godine isporučit će šest jednotrupaca. S brodogradilištem Oštro pregovora se o mogućnosti gradnje većeg tipa broda. U fazi pregovora još je nekoliko novih modela. Prve ovogodišnje isporuke iz Hrvatske planirane su za prvi kvartal 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:59