BAT UŠAO U KREDIT

I Tisak jamac u Agrokorovu roll-up kreditu, Nadzorni odbor jednoglasno za pristupanje

 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Uprava Tiska je u četvrtak priopćila da je 7. veljače ove godine donijela odluku o pristupanju Tiska Ugovoru o najstarijem (engl. Super-priority - s pravom prvenstva naplate) kreditu koji je Agrokor d.d. sklopio s kreditorima 8. lipnja 2017. godine. Podsjetimo, radi se o kreditu ukupno vrijednom 1,06 milijardi eura, koji je Agrokoru i njegovim tvrtkama omogućio nastavak poslovanja, a za koji su jamstva dale i u kojem sudjeluju najjače tvrtke tog koncerna.

Odluka o pristupanju tom kreditu donesena je, priopćili su iz Tiska, uz prethodnu suglasnost svih članova Nadzornog odbora Tiska. „Uvažavajući potrebu stabilizacije poslovanja Tiska, Nadzorni odbor je odobravajući odluku o pristupu Ugovoru o najstarijem kreditu, Upravi Tiska dao podršku za sve radnje vezane za restrukturiranje poslovanja kompanije.

Najveći dio sredstava iz kredita po Ugovoru o najstarijem kreditu upotrijebit će se za plaćanje dugova dobavljačima nastalih prije otvaranja postupka Izvanredne uprave, a dodatno će Tisku omogućiti poboljšanje tekuće likvidnosti“, navodi se u priopćenju Tiska, te se dodaje kako je „Odluka o pristupanju Ugovoru donesena uz poštivanje svih propisanih procedura i sukladno internim korporativnim pravilima upravljanja Tiska d.d.“.

Nije čudno da se u priopćenju naglašava kako su poštovane sve korporativne procedure oko izdavanja jamstava, jer je poznato kako su mali dioničari nekih drugih Agrokorovih kompanija osporavali jamstva koja su te tvrtke davale za Ugovor o najstarijem kreditu.

Ako se, pak, zna da je jedan od većih doničara u Tisku multinacionalna korporacija British American Tobacco (BAT), koji je kupnjiom TDR-a „preuzeo“ i oko 48 posto dionica Tiska, tada podatak da su svi članovi Nadzornog odbora glasali za davanje jamstva i korištenje sredstava iz roll-up kredita govori o tome da i BAT, čiji je predstavnik u NO-u Tiska, daje legalitet i legitimitet tom kreditnom projektu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:17