Digitalna ekonomija

IDUĆE GODINE E-RAČUN OBAVEZAN U JAVNOJ NABAVI Ušteda za hrvatsko gospodarstvo 1,4 milijarde kuna

Direktiva Europskog parlamenta iz 2014. zahtjeva da eRačun od studenog 2018. postane obvezan u komunikaciji s državom u postupcima javne nabave.
Javno predstavljanje projekta razmjene elektroničkih računa
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Papirnati računi za postupke javne nabave odlaze u povijest jer od studenog 2018. godine eRačun postaje obvezan, a svi će ga morati izdavati i obrađivati bez izdavanja papirnate verzije.


To su jučer najavili stručnjaci za digitalno plaćanje iz javnog i privatnog sektora na predstavljanju projekta razmjene eRačuna između gospodarstvenika i javne administracije u zagrebačkim prostorijama poduzetničkog inkubatora HUB 385.


- Namjera nam je znatno olakšati život građana i poslovanje. Snižavanje administrativnih troškova ključno je za poduzetnike - istaknula je Ivana Soić, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta za trgovinu i unutarnje tržište.

Brža obrada

Prema procjenama, hrvatsko bi gospodarstvo, kaže Soić, uštedjelo godišnje čak 1,4 milijarde kuna tijekom pet godina. Cijelo gospodarstvo EU bi, pak, potpunim uvođenjem eRačuna u istom razdoblju uštedjelo nevjerojatnih 423 milijarde eura, najviše zbog eliminiranja troška poštarine, brže isporuke računa, a smanjili bi se i troškovi pripreme, samog ispisa i kuvertiranja računa. To bi sve dovelo do brže obrade računa, ali i samog plaćanja. Elektronički račun je također znatno sigurniji jer se pohranjuje u elektroničku arhivu.


Direktiva Europskog parlamenta iz 2014. zahtjeva da eRačun od studenog 2018. postane obvezan u komunikaciji s državom u postupcima javne nabave. Cijeli projekt stoji 335 tisuća eura, a EU je dao većinu tog novca iz fonda “Instrumenta za povezivanje Europe - CEF” radi poticanja razvoja informatičke infrastrukture i digitalnih usluga.


- Ako ove godine ne iskoristimo priliku da što više koristimo eRačun, onda je šteta nenadoknadiva. Nadam se da ćemo povećati broj elektronskih računa, ali ne u nekom doglednom vremenu, nego sada - naglasio je Igor Javor, voditelj projekta u mStartu.


Kako bi skratilo muke poduzetnicima, Ministarstvo gospodarstva pokrenulo je projekt sa svojim partnerima iz državne agencije Fine, Gradom Pulom, HEP-om, softverskom grupom IN2 te mStartom, tehnološkom tvrtkom iz koncerna Agrokor. Svi ti igrači povezali su se u elektronički sustav eRačun radi testiranja sustava prije nego što se konačna verzija pusti u javnost. Cilj je razviti platformu koja će zaživjeti i pomoći gospodarstvenicima prilikom javljanja na tendere, a uštede bi mogle biti goleme.


Transparentnije i jasnije

- U elektroničkom poslovanju značajne su financijske uštede, sve je puno transparentnije i jasnije jer je cijeli proces automatiziran. Izdavanje i primanje papirnatih računa veoma je sporo, a oni elektronički su i puno sigurniji - rekla je Andreja Kajtaz, voditeljica Finina Centra elektroničkog poslovanja.


Svi elektronski računi idu preko Fine, a u pilot-fazi su tri bolnice. Samo u razdoblju od 1. do 13. travnja već su poslale impresivan broj digitalnih računa. Klinička bolnica Dubrava poslala ih je 73, Opća bolnica Varaždin 81, a Opća bolnica Šibensko-kninske županije 20.


- Naše rješenje radi u 75 posto bolnica u Hrvatskoj, ali treba jako raditi na edukaciji. Iako interes raste, postoji puno straha i ljudi i dalje žele koristiti papirnate račune. Kad bi se pomoću videomaterijala objasnilo ljudima prednosti, bilo bi puno lakše uključiti više korisnika u sustav - komentirao je Davor Vinčić, zamjenik direktora za zdravstveni sektor u iN2 grupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:51