Hotelijeri o sezoni 2017.

'Investirali smo, na ruku nam ide i ulazak u EU te turistički kolaps južnog Mediterana, ali da nam više ne ide tako dobro pobrinula se naša Vlada'

Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Prosječne dnevne cijene domaćih hotela u ovoj su godini narasle za 5 eura u odnosu na 2015., a najveći rast dogodio se u segmentu hotela s četiri zvjezdice, sa 85 na 94 eura, predstavljeno je na jučerašnjem Kongresu Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

Prema rezultatima benchmarkinga hrvatskog hotelijerstva koje je predstavila Sandra Janković s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, za tri postotna boda narasla je i iskorištenost hotelskih kapaciteta u zemlji, a prosječni prihodi po sobi narasli su sa 61 na 64 eura, što su sve pokazatelji da su hoteli u Hrvatskoj postigli bolje poslovne rezultate zahvaljujući ulaganjima, ali i brojnim vanjskim faktorima.

Prosječne dnevne cijene hotelskih kapaciteta, ovisno o regiji i gradovima, kretale su se između 44 i 141 eura, a najviše cijene u kolovozu postizali su hoteli u Rovinju - s prosječnih 236 eura.

Okupljeni hotelijeri, turistički djelatnici, ali i ministri potom su sudjelovali i u panel-diskusiji na temu aktualnog stanja sezone, a najviše kritika upućeno je na ukidanje međustope PDV-a na ugostiteljske usluge.

- Naši dobri rezultati posljedica su, između ostaloga, i nekih vanjskih okolnosti kao što su to bili ulazak Hrvatske u EU ili kolaps južnog Mediterana. Hotelijeri su investirali, ali da nam više ne ide tako dobro, pobrinula se naša Vlada povisivši nam PDV s 13 na 25 posto za ugostiteljstvo - požalio se predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović.

Ministar turizma Gari Cappelli na to je rekao kako ne vjeruje da će povišenje PDV-a zaustaviti investicijski val te da će Vlada napraviti sve što može kako bi hotelijerima oslobodila što više sredstava za nove investicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:07