VELIKI USPJEH

'INVESTITORI STOJE U REDU ZBOG NAŠEG PAMETNOG TELEFONA' Prvi hrvatski proizvođač smartphonea u partnerstvu s Kinezima osvaja strana tržišta

Hangar 18 bit će prva hrvatska tvrtka koja će se predstaviti na najvećem svjetskom kongresu proizvođača smartphonea u Barceloni koji počinje 27. veljače
Mario Kralj, Hangar 18
 Nikola Wolf / Podravski list

Tek nešto više od tri godine na tržištu pametnih mobitela bilo je dovoljno hrvatskoj tvrtki Hangar 18 da zahvaljujući svojim modelima mobilnih telefona Noa lani uđe u Deloitteov Top 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Europi (rast prihoda od 527 posto).

Prošlotjednim otvaranjem predstavništva izdvojene kompanije Noa Group u susjednoj BiH, koja će biti zadužena ta istočna tržišta izvan Europske unije, učinjen je još jedan korak u velikom investicijskom ciklusu ove tvrtke sa sjedištem u Koprivnici.

U sljedećem razdoblju Hangar 18 planira uložiti oko 100 milijuna kuna u razvoj proizvoda i širenje tržišta. Samo u BiH, u razvojni i distributivni centar za tržišta balkanske regije, Turske i Bliskog istoka uložit će više od 15 milijuna kuna.

Mario Kralj, vlasnik i direktor Hangara 18, ističe da sve što rade rade zahvaljujući vlastitom know-howu, dakako, uz partnerstvo s kineskim Shenzhen Sumvierom koji im radi nabavu i logistiku i s kojim su se i službeno “spojili” 2015. te tako postali prvi hrvatski proizvođač pametnih telefona. Investitori, domaći i strani, doslovno stoje u redu kako bi poduprli hrvatsku tehnološku priču oko njihova brenda Noa, priča nam Kralj.

Hangar 18, tj. Noa Hrvatska, bit će prva hrvatska tvrtka u tom segmentu koja će se predstaviti na najvećem svjetskom kongresu proizvođača smartphonea u Barceloni, koji počinje 27. veljače.

- Dobili smo čast predstaviti se u šestom paviljonu od njih devet. Ako imate sreće i proizvod da vas pozovu, možete očekivati osmi, deveti. U tom smo paviljonu samo mi i francuski Wiko od Europljana. U Barceloni ćemo predstaviti našu novu seriju Noa element od sedam modela – ističe Kralj i dodaje da su i organizatori prepoznali tržišni potencijal Noa serije.

Hangar 18 pokrenut je u Koprivnici još 2005. kao obiteljska tvrtka s vlastitim internet kafeom i malenim servisom koja je sklapala stolna računala. Računalne konfiguracije ubrzo postaju glavna djelatnost, a kako su godine odmicale, tržište je raslo, pa su otvarali servisne i maloprodajne centre. Hangar 18, dodaje Kralj, danas je na trećem mjestu po broju prodanih konfiguracija. U 2014. odlučili su razviti prve vlastite modele pametnih telefona pod imenom Noa. Po broju prodanih primjeraka u Hrvatskoj danas su ispred njih samo giganti Samsung i Apple.

Nikola Wolf / Podravski list
Servisni centar Hangara 18

Hangar 18 danas ima gotovo 100 zaposlenih, a u servisnom centru radi još 30 ljudi. Uskoro otvaraju i veliko predstavništvo Noe u Zagrebu.

Uspjeh na domaćem tržištu mobitela još je veći uzme li se u obzir da njihovi proizvodi nisu dostupni ugovorno kod dva najveća teleoperatera. Noa je, međutim, prvi regionalni brend mobitela koji surađuje s Tele2, od 2014. godine.

- I to će se promijeniti. Upravo pregovaramo s T-mobileom o tome da u Hrvatskoj, a i šire, u ponudi budu i naši mobiteli. Kako otvaramo nova tržišta tako dogovaramo i buduću suradnju s tamošnjim operaterima - otkriva Mario Kralj uz podataka da su lani na tržištima Hrvatske i Crne Gore prodali oko 180.000 mobitela.

- Kako širimo tržišta, tako rastu i naši planovi, pa ove godine očekujemo da ćemo prodati oko 500.000, a već iduće godine milijun pametnih mobitela - iznosi Kralj svoja očekivanja od tržišta u desetak zemalja, na kojima se godišnje proda oko 10 milijuna mobitela.

S crnogorskim operaterom Telenorom prodaja je u nekoliko zemalja počela za Božić, a u Češkoj i Slovačkoj počet će na proljeće. Uz istočna tržišta, u planu je i širenje na zapad, a radi se i na širenju predstavništva u Kini. Gostovanje na sajmu u Barceloni trebalo bi im pomoći da se probiju i na Pirenejski poluotok.

Tvrtka partner Sumvier sada radi ekskluzivno samo za Nou, a sve što je plod ideje zaposlenih u koprivničkoj tvrtki i što se može outsourcati, navodi Kralj, prodaju drugima kako bi pokrili dio troškova. Stoga mnogi pametni telefoni srednjeg i nižeg segmenta koriste upravo njihov dizajn.

- Mogu se čuti kritike da naš proizvod nema veze s Hrvatskom, da je sve to Kina. Baš suprotno, ideja i razvoj koncepta apsolutno su naši, a što se tiče proizvodnje, naravno da se ‘štanca’ u Kini, kao, uostalom, 98 posto svih mobitela danas - napominje Kralj te opovrgava bilo kakve tvrdnje da se radi o generičkom dizajnu jer, kako kaže, Noina najnovija element serija sa sedam modela i flagship mobitelom H10 nema baš ništa generičko.

Kralj dodaje i kako tržište generika, to jest C brendova, polako nestaje te da se danas bez vlastitog razvoja i podrške više ne može opstati. Upravo je to cilj Hangara 18 i Noe - ne nadmetati se s A brendovima poput Applea, Samsunga ili Sonyja, nego imati prepoznatljiv brend srednjeg B segmenta.

Najskuplji mobitel do 3000 kuna

Hangar 18 i dalje, tvrdi Mario Kralj, neće odustati od politike „najskuplji mobitel do najviše 3000 kuna“. Nositelj element serije H10 prvi je na svijetu izašao s najnovijim MediaTek 10-jezgrenim procesorom, dvostrukom kamerom i sedam načina snimanja te modernim dizajnom koji daje premium osjećaj.

- Činjenica da nam je jedan od najvećih proizvođača sklopovlja MediaTek koji godišnje proda na desetke milijuna ploča, dao ekskluzivu s dvije kamere govori o jačini našeg brenda – kazuje prvi čovjek Hangara, koji kontra profitu postavlja važniji cilj, a to je tržište te nastavlja:

- A zašto ne bismo ljudima za 2600 kuna, koliko košta Noa H10, dali dvije kamere, senzor prsta ili mogućnost brzog punjenja? Zašto bi korisnici morali plaćati šest ili sedam tisuća kuna za ime? Mi danas toliko malo zarađujemo da se uopće ne isplati to spominjati, jer sve ulažemo u brend i razvoj – kaže on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:31