Startup Oradian

IZ ZAGREBA OSVOJILI AFRIKU, KREĆU NA LATINSKU AMERIKU Njihov softver omogućuje financijske usluge za 650 tisuća ljudi, podržava ih fond Billa Gatesa

Osnivači Oradiana
 Arhiva / HANZA MEDIA

Oradian, startup sa zagrebačkog Krvavog mosta, olakšava život 650.000 građana Afrike i Azije omogućavajući im pristup financijskim uslugama. Njihovu viziju podržava fondacija Billa i Melinde Gates, a za budućnost najavljuju širenje na Latinsku Ameriku. Oradian je prepoznao i ugledni magazin Forbes, koji ih je lani uvrstio na listu pet najperspektivnijih europskih startupa.

Tvrtka Oradian osmislila je softver Instafin, namijenjen malim financijskim institucijama primarno u ruralnim dijelovima Afrike. Budući da takve institucije često nemaju pristup skupoj tehnologiji, nego se koriste olovkom i papirom, Oradian je stvorio cloud programsko rješenje koje im omogućuje povećanje učinkovitosti, kao i poslovanje s klijentima koji su na dnu ekonomske piramide.

Izgradnja Oradiana bio je evolucijski proces. Tim Oradiana na ovakav je pothvat potaknula činjenica da pola svjetske populacije nema pristup financijskim uslugama. Takva je zemlja Nigerija, u kojoj Oradian bazira svoju prodaju. Od njezinih 180 milijuna stanovnika, 50 milijuna nema pristup bankarskim uslugama. Broj ljudi bez pristupa tim uslugama rast će s obzirom na procjene da će Afrika do 2050. imati populaciju od četiri milijarde ljudi.

- Ako uspijete na tržištu kao što je Nigerija, uspjet ćete svagdje. Mi smo se odlučili prvo popeti na najtežu planinu - istaknuo je Antonio Šeparović, suosnivač Oradiana.

Uz Nigeriju, prisutni su i u Gani, Liberiji te na Filipinima, a vjeruju da bi svojim uslugama mogli pomoći u razvoju afričkog kontinenta.

Male financijske institucije koje koriste Oradianov softver pozajmljuju građanima iznose od 100 do 15.000 dolara, a neke od njih time su utrostručile broj svojih korisnika. Instafin se može ugovoriti na godinu dana, a pri isteku korisnik može odlučiti želi li ga nastaviti koristiti ili ne. Oradian ima urede u Nigeriji, Filipinima, a odnedavno i u Južnoafričkoj Republici. Tamo će ih predstavljati Natalie Baatjies, bivša direktorica za financijsku inkluziju u Visi, koja će dalje širiti poslovanje na zemlje sredne, južne i istočne Afrike.

Antonio Šeparović porijeklom je iz Korčule, no odrastao je u Cape Townu. Nakon što je svoju karijeru započeo u jednoj engleskoj kompaniji u JAR-u, zbog ljubavi se preselio u Zagreb, gdje je prije četiri godine, u bivšoj sobi svoje kćeri, počeo razvijati Oradian. Danas je startup smješten u prostranom uredu u centru Zagreba, na Krvavom mostu. Tamo smo ga i posjetili, neposredno prije poslovnog puta na Filipine, gdje trenutno obilazi klijente. Odluka o Zagrebu kao sjedištu tvrtke pokazala se kao najbolja opcija zbog dobre prometne povezanosti, povoljne infrastrukture i velike dostupnosti kvalitetnih stručnjaka na tržištu rada. Oradian trenutno zapošljava oko 40 osoba, a u planu im je udvostručiti tu brojku. U Zagrebu će ponajprije zapošljavati u tehničkoj podršci, marketingu i prodaji.

Šeparović je Oradian osnovao zajedno s Amerikancem Andrewom Mainhartom, Nijemcem Julianom Oehrleinom i Nigerijcem Onyekom Adibelijem. Spojio ih je posao - Andrew i Onyeka bili su klijenti kompanije u kojoj je Antonio nekoć radio, dok je Julian radio u konkurentskoj banci. Jednog dana odlučili su uložiti sve što imaju i pokrenuti vlastiti biznis.

Pomogli su im prijatelji i obitelj, a naposljetku i investitori. Nedavno je udio u njihovoj tvrtki kupio Finance in Motion, fond koji raspolaže imovinom od 1,6 milijardi eura. Kažu da uspjeh ne mjere zaradom, nego brojkom korisnika. A brojke govore u njihovu korist - danas opskrbljuju 30 financijskih institucija i njihovih 650.000 korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:21